Как да си изберем най-икономичната кола

  • 16.05.2023 8:55 /
  • 2342 /
  • 0
Как да си изберем най-икономичната кола

Естественото желание на всеки собственик на автомобил е да намали разходите за експлоатация на автомобила, включително разхода на гориво, чиято цена на бензиностанциите непрекъснато се увеличава. Как да изберем икономична кола, която в същото време ще бъде гъвкава и практична за експлоатация? 

Каросерията на автомобила

Необходимо е да се разбере, че дизайнът и каросерията на автомобила по един или друг начин влияят върху ефективността на автомобила. Седан или компактен хечбек ще консумира много по-малко гориво в сравнение с пълноразмерните SUV. Това се дължи главно на аеродинамичното съпротивление, което ще бъде много по-високо за по-големите коли. 

Дори багажникът на покрива, настройката и монтирането на различни допълнителни крила и модернизирани брони могат да увеличат разхода на гориво. Широкопрофилните гуми, отвореният люк, отворените прозорци и увеличаването размера на огледалото за обратно виждане също увеличават разхода на гориво.

Скоростната кутия

Скоростната кутия, използвана в автомобила, влияе пряко върху индикатора за разход на гориво. Днешните популярни роботи, вариатори и автоматици могат значително да опростят управлението на колата, но поради конструктивните си характеристики те увеличават разхода на гориво.

Ето защо, собственикът на автомобил, който би искал да избере най-икономичната кола, все още трябва да обърне внимание на автомобилите с класическа механика.

Освен това такава скоростна кутия ще бъде по-надеждна, по-практична и не изисква сложна поддръжка. Ресурсът ѝ е много по-голям от този на автомата или робота. В същото време е необходимо да се разбере, че в условията на голям град и постоянни задръствания не е толкова лесно да се управлява кола с механика.

Трябва постоянно да натискате съединителя и ръчно да превключвате предавките. Ето защо, избирайки този тип скоростна кутия, неизбежно ще трябва да жертвате комфорта, но в същото време са възможни икономии на гориво.

Тип двигател на превозното средство

При избора на автомобили въз основа на горивната ефективност е необходимо да изберете правилния тип двигател. Смята се, че най-икономични са дизеловите двигатели, които дори в града могат да консумират около 5 литра гориво на 100 километра, докато на селски път с умерена скорост тази цифра ще спадне още повече.

Бензиновите многолитрови двигатели, които често се монтират на престижни седани, кросоувъри и джипове, могат да консумират до 20 литра скъп високооктанов бензин в града.

Шаси

Характеристиките на шасито на автомобила също оказват влияние върху показателите за разход на гориво. Това важи и за задвижването на автомобила, което може да бъде направено на една ос или на четирите колела.

Необходимо е също така да се вземе предвид с какви гуми е оборудван автомобилът, тъй като широкопрофилните гуми също могат да доведат до леко увеличение на разхода на гориво.

Стил на шофиране на автомобила

Стилът на шофиране на автомобила пряко ще повлияе на надеждността на оборудването, липсата на определени неизправности и индикатора за разход на гориво.

Ако водачът постоянно нарушава ограничението на скоростта и натиска педала до пода на всяко кръстовище и светофар, това ще доведе до значително натоварване на двигателя и скоростната кутия.

Разходът на гориво може да се удвои в сравнение с умереното пътуване. Ето защо, ако все още искате да намалите разхода на гориво, тогава трябва да се придържате към спокоен стил на шофиране.

Препоръки за намаляване на разхода на гориво

Собственикът на автомобила трябва преди всичко правилно да определи за какво му е необходима кола. Ако от колата се изисква с нея само да се отиде на работа, тогава закупуването на огромен SUV няма да бъде най-доброто решение.

Автомобил с монозадвижване и ръчна трансмисия ще бъде много по-икономичен от мощен кросоувър със задвижване на всички колела, оборудван с автоматична скоростна кутия.

Съответно, е необходимо да изберете правилната кола, въз основа на характеристиките на работа, желаното ниво на комфорт зад волана и ефективността на автомобила.

Също така трябва да имате предвид оптималния тип двигател при избора на автомобил. В миналото бензиновите агрегати бяха най-популярни. Въпреки това, днес, по отношение на тяхната производителност и горивна ефективност, те са значително по-слаби спрямо дизеловия двигател.

Когато избирате автомобил, можете да обърнете внимание на хибридни автомобили. В такива автомобили се използват електрически двигатели, което може значително да намали разходите за гориво.

А що се отнася до изцяло електрическите автомобили, при тях разходите за пробег на един километър могат да бъдат няколко пъти по-ниски от тези на дизеловите или бензиновите автомобили.

КОМЕНТИРАЙ