Как да разберете дали са износени накладките без да сваляте гумите на колата

 • 28.08.2020 10:20 /
 • 8747 /
 • 3
Как да разберете дали са износени накладките без да сваляте гумите на колата

Износването на накладките е една от най-сериозните повреди на автомобила, която може да докара печални последици в случай на навременно отстраняване на проблема.

Много хора смятат, че износването на накладките може да се диагностицира само чрез премахване на гумите на автомобила. Всъщност това не е така. Съществува проверена през годините методика, която позволява определянето на износването с минимални усилия от страна на шофьорите.

Общият принцип на работа на всички спирачни системи не е нещо изключително сложно. Спирачните накладки оказват натиск върху диска, в резултат на което автомобилът намалява. Най-добрият начин да се диагностицира степента на износване, разбира се, беше и си остава визуална проверка на дисковете.

Свалянето на гумите обаче е сложен процес, който отнема много време и усилия. В повечето ситуации водачът може смело да прибегне до други методи за проверка.

Топ 5 на автомобилите, които най-бързо се обезценяват СНИМКИ

Има три основни признака, които показват наличието (или липсата) на проблем със спирачните накладки. На първо място, трябва да се обърне внимание на фрикционните накладки. Ако накладката вече е износена с поне 2 мм, тогава можете уверено да заявите, че спирачните накладки са започнали да се износват.

Второто нещо, на което трябва да обърнете внимание, е работата на спирачките. Ако системата работи с някаква пауза, тогава можем да говорим със 100% увереност за значително износване.

Как обикновена цигара ще ви помогне да поддържате чисто предното стъкло на колата

И накрая, третото важно нещо, на което трябва обезателно да се обърне внимание, е появата на странични шумове. Ако по време на спиране възниква характерен звук, който не е приятен за ухото, тогава това означава, че вече има сериозни проблеми със спирачните накладки. В този случай най-вероятно е време да се помисли за замяната им. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • subzero
  28.08.2020 11:55
  " уникална статия " ! Не мога да си простя , че я прочетох !
 • Чук
  28.08.2020 16:24
  Т Ъ П Н Я на квадрат!!!
 • Паго
  28.08.2020 22:09
  Велосипедист я е писал тази шетня...!Аз си прощавам,но ще се напия..!!