Как да разберете, че е време за смяна на акумулатора на автомобила

 • 02.11.2023 10:50 /
 • 6071 /
 • 3
Как да разберете, че е време за смяна на акумулатора на автомобила

Акумулаторът е може би най-капризната част в повечето съвременни автомобили. От неговата надеждност зависи способността на автомобила да стартира и работи правилно.

За съжаление акумулаторите не издържат вечно и с времето могат да се повредят. Нормалният им експлоатационен живот е 3-5 години. Разпознаването на първите признаци на повреда на акумулатора е важно, за да избегнете проблеми по пътя. Ето някои знаци, на които трябва да се обръща внимание.

Лош старт на двигателя

Един от първите признаци за проблеми с акумулатора е слабото или бавно завъртане на стартера на двигателя. Ако забележите, че двигателят се стартира трудно, особено в студено време, това може да означава загуба на мощност на акумулатора.

Основни причини за балансиране на колелата на колата и кога е необходимо да се извърши

Особено внимание трябва да се обърне на стартирането, след като автомобилът е престоял дълго време. Ако двигателят не е стартиран няколко дни или седмици и е трудно да стартира след като е бил паркиран за толкова дълго време, трябва да се обърне внимание на състоянието на акумулатора.

Лошо осветяване и други електрически проблеми

Проблемният акумулатор може да доведе до слабо осветяване от фаровете, когато двигателят не работи, както и проблеми с работата на електрически устройства като клаксони, електрически стъкла и други. Ако забележите подобни проблеми, това може да е знак за изтощен акумулатор.

Възраст на акумулатора

Възрастта на акумулатора играе важна роля. Средно устройството имат експлоатационен живот от 3 до 5 години в зависимост от качеството и условията на работа. Ако е към края на този живот, това може да е знак да се подготвите за смяна дори без симптоми на проблеми.

Какви проблеми може да създаде осветлението на колите за шофьорите през есента

Акумулаторът може да се провери в автосервиз с помощта на специално устройство. Ако батерията вече е доста стара, препоръчително е да извършите такава проверка преди настъпването на зимния сезон.

Как да се реагира на признаци на проблем

Ако забележите някой от признаците на повреда на акумулатора, но възрастта му все още не е много значителна, можете да опитате да предприемете следните стъпки.

Проверете акумулатора: Проверете нивото на течността (ако е възможно) и се уверете, че клемите са чисти и здраво закрепени. Можете да проверите напрежението с помощта на мултиметър.

Поставете акумулатора за зареждане: Заредете го с помощта на зарядното устройство. В някои случаи това може да е временно решение и в крайна сметка акумулаторът ще трябва да бъде сменен.

Сменете акумулатора: Ако устройството има сериозни проблеми или вече е износено, препоръчително е да го смените. Не забравяйте, че повреденият акумулатор може да доведе до проблеми на пътя.

Заключение

Ранното разпознаване на признаци на проблем с акумулатора и правилната грижа може да предотврати проблеми и да запази автомобила ви безопасен и надежден. Не отлагайте решението за смяна на батерията, ако е необходимо.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Въх
  02.11.2023 11:12
  Абе човек, това да не е препечатана статия от 1989 година?
 • Anton
  02.11.2023 12:40
  Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> https://s4.lv/xbio
 • Светльо
  02.11.2023 16:08
  живота на съвременните акумулатори е 6 - 8 години и не дават никакви признаци ще ще ви изоставят изведнъж, без никакво предупреждение.