Как да продадем стария си автомобил и да спечелим повече

  • 28.01.2020 8:00 /
  • 7339 /
  • 0
Как да продадем стария си автомобил и да спечелим повече

Може да продадем нашия автомобил бързо и удобно, но осезаемо да загубим пари. Но, ако продажбата, както се казва, "не е спешна", то може да се продава без да се бърза на цената, от която сте заинтересовани само вие. 

Както е известно, за всеки влак си има пътник

И така, какви решения са достъпни и до какво те могат да доведат? 

Trade-in в официалния дилър 

Най-удобният, лесен и прозрачен вариант. Отивате в удобен, светъл автомобилен салон - като "благороден господин", всичко е красиво и културно: персонален мениджър и стая в очакване на кафе. Автомобилът ще бъде огледан, проверен технически, ще бъде оценен. Ще бъде бъдат предложени възможните варианти: изкупуване или замяна за автомобил в продажба - нов или с пробег. 

Трябва да се отбележи, че любимият ви стар автомобил няма да бъде оценен доста високо. И, ако в случай на замяна за нов автомобил на вас ви предложат допълнителна отстъпка, която може да подслади цената, то при пълно изкупуване оценката може да не ви се хареса.  

Комисионни площадки 

Салоните на неофициалните дилъри и разнообразните площадки за покупко-продажба на коли също ще са готови да ви помогнат да се разделят с вашия автомобил. 

За съжаление, понякога това се случва в буквалния смисъл: сред тях има доста еднодневки и откровени мошеници. 

При относително "безобидния" сценарий вие ще трябва да платите такса за паркинг и съхраняване на колата на територията на този салон. За да може всичко да приключи успешно, ще ви трябва или късмет, или целенасочено издирване на приличен салон, работещ редица години подред и препоръчан от близки. 

Прекупвачи 

Това е доста бърз, но при това и доста спорен вариант. Автомобилът ви може да заинтересува подобни "предприемачи", но интересът им е да я вземат под пазарната цена. Затова вие ще бъдете "натискани" да свалите от цената чрез различни фокуси: да ви се звани от различни номера, за да бъдете убеден, че няма да може да продадете колата си на желаната от вас цена; да се разиграват цели представления, като ще бъдете убеждаван, че колата е за лично ползване, но на купувача не му стигат парите; да се намират в автомобила ви измислени недостатъци. 

При това, мнозина са запознати със ситуацията, при която след такава продажба автомобилът месеци наред не е оформен в КАТ, а при вас пристигат най-различни честитки.  

Бързо изкупуване 

Ако вие искате много бързо да продадете автомобила си, то тези "помощници" са готови да ви помогнат, купувайки за 30-50% от пазарната цена. Това действително е крайна мярка и поводът да се прибягва до нея трябва да е много сериозен. 

Посредници

Има и такива деятели на автомобилния пазар 

Те могат да се сравнят с брокерите на апартаменти. В един идеален свят "правилният" посредник би извършил изцяло процедурата по продажбата, включително предпродажна подготовка, публикуването на обяви, общуване с потенциални купувачи и огледи на автомобила, а също така и подготовката на документите. 

 

Ако се прибегне до помощта на такъв посредник, то той трябва да бъде избиран изключително за сметка на много добри препоръки и отзиви, заслужаващи доверие. 

Самостоятелна продажба 

Доста традиционен начин. Както е известно, "ако искаш нещо да стане, направи го сам". Доста отдавна продажбите на автомобили са се преместили от пазарите в интернет. Сайтове за целта има доста. Също така не е тайна, че е хубаво обявата за продажбата да се публикува в колкото се може повече от тях. 

Както опитът показва, за наистина хубава кола потенциалният клиент е готов не само да отиде до съседен град, а и до другия край на страната. 

Трябва да се отбележи също, че се наблюдава тенденция за смяна на идентификационните номера (VIN-кодов) в обявите.

Сенчестият продавач на проблемната кола (например с катастрофа или с някакви запори) подбира VIN-код от друг автомобил със същия цвят, който може да се окаже на вашата кола. 

В резултат, при опит за продажба вие може да разберете, че вашата кола е била продадена съвсем скоро. 

 

Също така, преди да публикувате обявите за продажба на вашата кола, не е никак лошо да приведете стоката в подобаващ вид. Това включва, както козмиетичната част, така и техническата, за да не се провели сделката заради някаква неочаквано появила се повреда. 

Няма да е лошо и да се направи диагностика на колата в сервиз. Ако със сигурност знаете, че вашата кола е напълно технически изправна, то никой няма да ви изненада с някакви съмнителни фокуси за намаляване на цената. 

 

Във всеки случай, проявете търпение. Понякога дори и най-хубавите коли се продават дълго. 

КОМЕНТИРАЙ