Как да подготвите автомобила си за дълго пътуване

  • 05.06.2021 10:20 /
  • 533 /
  • 1
Как да подготвите автомобила си за дълго пътуване

С наближаването на лятото и сезона на отпуските много хора планират пътувания на дълги разстояния - до морето, до планината и т.н. Автомобилът трябва да е добре подготвен за такива особени натоварвания. Нека първо да изясним на какво най-вече да обърнем внимание.

Окачване

Тъй като голяма част от пътуването ще бъде с по-висока скорост, трябва да се обърне по-голямо внимание на регулирането на колелата. В противен случай е много вероятно да се появят нежелани последствия, като влошаване на управляемостта, отклонение на автомобила от траекторията, повишено износване на гумите и увеличен разход на гориво.

5 неща, които разрушават бързо окачването на автомобила

Естествено, преди тази процедура трябва първо да се провери окачването на автомобила, налягането на въздуха в колелата, да се диагностицира свободното движение на волана и да се проверят джантите за деформации.

Ако пренебрегнете някоя от тези процедури, това може да се отрази на показателите на устройствата. Не е излишно да се извърши и баланс на колелата.

Колела

Освен външната проверка на колелата (включително целостта на нипелите и страничните стени) е необходимо да се провери налягането в гумите и ако се установи значително отклонение в напомпването на някое от колелата, не се бавете да отидете в автосервиз и да отстраните проблема. По време на пътуване е необходимо да се проверява налягането на всеки 500 км.

Освен това, ако пътуването е планирано за наистина голямо разстояние, няма да е излишно да поставите втора резервна гума в багажника

Масло

Ако отдавна не сте извършвали техническо обслужване, силно препоръчително е да смените моторното масло преди дългото пътуване. При шофиране с висока скорост и по правило при високи обороти разходът на смазочни материали вероятно ще се увеличи. 

Сложете в багажника еднолитрова или петлитрова опаковка с необходимото моторно масло за доливане. Помнете, че шофирането с ниско ниво на маслото е по-вредно, отколкото доливането на не съвсем подходяща смазка.

Спирачна система

Преди да се пътува надалеч, необходимо е да се провери нивото на спирачната течност и състоянието на спирачните накладки и дискове. Ако частите са силно износени, те трябва да бъдат заменени.

В краен случай, вземете със себе си поне комплект предни спирачни накладки. Проверете сами състоянието на спирачките, като натиснете спирачния педал на паркинг. Ако педалът достигне до пода без съпротивление, значи спирачната система е неизправна.

Осветление

Преди да шофирате на дълъг път, проверете работата на светлините на автомобила. Не е трудно да се направи. Когато се стъмни, се приближете до стена или ограда и, без да ставате от волана, вижте как работят късите и дългите светлини на фаровете.

Какво представляват хибридните коли: характеристики, плюсове и минуси

Също така преценете как работят мигачите и останалите светлини. Подобно тестване е абсолютно необходимо, тъй като дългият път зависи от опасното шофиране през нощта. Всички фарове също трябва да се почистят от мръсотия и прах, които могат да затруднят видимостта или да намалят силата на светлината.

Какво друго трябва да бъде заменено

Препоръчително е да се сменят износените чистачки преди дълго пътуване. В противен случай това може да повлияе отрицателно на безопасността на движението.

Също така има смисъл да закупите и висококачествена лятна измиваща течност. Такава течност ще изчисти по-ефективно стъклото от мръсотии и насекоми и буквално ще ви спести нерви.

Какво трябва да вземете със себе си

На дълъг път е абсолютно необходима аптечка с лекарства с неизтекъл срок на годност, предупредителен авариен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка, помпа или компресор, крик, кука за теглене и въже. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Бай Хуй
    06.06.2021 6:43
    А ако колата ви е руска,въобще не тръгвайте на път !!!