Как да оцелеете зад волана в големия град

  • 28.01.2020 8:40 /
  • 1143 /
  • 1
Как да оцелеете зад волана в големия град

Дори и най-опитните шофьори, отивайки сутринта към своята кола, не могат да знаят какво ще им се случи с течение на деня. 

Целият ден и всичките планове може да отидат по дяволите, заради някакво неудачно стечение на обстоятелствата. 

При това редица възможни проблеми могат успешно да бъдат избегнати, ако се появи малко внимание. 

В този материал ще намерите съвети, които много хора по време на шофиране просто не желаят да чуят. 

Пред блока 

Преди да тръгнете нанякъде с колата си, огледайте я от всички страни, като я обиколите. По този начин вие ще можете своевременно да забележите, ако във ваше отсъствие някой е повредил автомобила или някоя гума е спаднала. 

Освен това, обърнете внимание, дали под автомобила няма подозрителни локви, следи от течове на масло или някоя друга течност. 

На пътя 

Старайте се, въпреки всичко, да си слагате колана за безопасност, както и да спазвате дистанцията с движещия се пред вас автомобил. Дори ако вие сте напълно уверени в себе си, вие не можете да разчитате на 100% на останалите участници в движението.

Също така, внезапна повреда на автомобила може да ви лиши от време и възможност да реагирате и безопасно да се отклоните от потока. 

Ударът във волана при рязко спиране или катастрофа без поставен колан не е нещо, което вие сте очаквали с нетърпение, излизайки сутринта от вас. 

Поради същата причина, винаги е смислено да давате мигач преди да завивате, при което по-отрано. Особено това е актуално за шофьорите на мотори и скутери.

 

Извън града 

Най-доброто правило на магистралата е да не се ръгате. Колкото и да бързате, по-добре не прекалявайте с изпреварванията, особено при лоша видимост. Непрекъсната линия на маркировката, която разделя двете посоки на движение, трябва да е приравнена с тухлена стена в ума ви. 

Скоростта на движение, естествено, трябва да се спазва, както и знаците в конкретните участъци. 

Също така е много важно да се ориентирате в заобикалящата ви обстановка: може би не трябва все пак да се движите с разрешените 90 километра в час, ако навън е нощ и вали силен дъжд или сняг. 

С катаджиите 

Дори и да нямате основания да избягвате катаджиите (тоест не сте нарушител и не возите нещо забранено), най-добрата политика с тях е да не се стига до общуване. Естествено, това не означава, че при вида на патрул, вие да се опитате да избягате или да се укриете. 

Достатъчно е просто да шофирате внимателно, спокойно, уверено и да не се изнервяте при вида на полицаите.  

Ако все пак ви спрат за проверка на документи, например, то не е необходимо по примера на някои блогъри да търсите конфликта, да изяснявате причините за вашето спиране, да се иска обръщение по протокол или някакви подобни неща. 

Бъдете вежливи - в повечето случаи общуването действително се ограничава до проверката на документите. 

В края на краищата, служителите на КАТ са хора като вас и въобще не искат да ескалират ситуацията. 

На паркинга 

Залог да опазването на вашия автомобил на паркинга ще е, колкото и да е странно, спазването на няколко лесни правила за паркиране и уважаване интересите на другите хора. 

Паркирайки колата си в редица, се постарайте да оставите достатъчно пространство до съседните автомобили, за да може вие и съседите удобно да влизате и излизате. 

Съвет: най-лесно се намира паркомясто далеч от входа на сградата, на която принадлежи паркинга (мол, културен обект, административна сграда).  

В сервиза 

Старайте се по възможност да не посещавате случайни сервизи - намерете си един доверен сервиз и майстор с добри препоръки от познати или в интернет общностите. 

Обслужвайте автомобила си всеки 3-4 месеца, за да проверите неговото състояние. 

Ако обстоятелствата ви притиснат неотложно да поправите появила се изневиделица повреда, то поне се постарайте да намерите в интернет най-близкия до вас сервиз с добри отзиви. 

На пътя към дома 

Вечерно време, особено в петък, всички много бързат. Хората се опитват колкото се може по-бързо да стигнат до необходимото място, отвличат се от своите мисли, заради умора или бързане нарушават не само правилника за движение, но и основата на благоразумието. 

Не се поддавайте на това настроение, управлявайте вашия автомобил внимателно и бъдете двойно по-бдителни, за да не си развалите вечерта, а и редица дни занапред. 

Автомобилът не случайно се смята за източник на повишени опасности, включително и за неговия собственик. Впрочем, в града по равно рискуват както шофьорите, така и пешеходците, мотористите, велосипедистите. Но, ако не се бърза и сме внимателни, много от рисковете може да бъдат избегнати. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • митак
    01.02.2020 15:20
    Много полезни съвети. За съжаление тези, които задължително трябва да ги осмислят, даже няма да ги прочетат и разберат.