Как да не бъдете ударени отзад: няколко прости правила при шофиране

 • 18.06.2022 11:50 /
 • 4019 /
 • 2
Как да не бъдете ударени отзад: няколко прости правила при шофиране

Според неотдавнашно проучване на Националния съвет по безопасност на транспорта (NTSB) на САЩ почти половината от всички катастрофи, в които участват поне 2 превозни средства, са свързани със задната част на едно от превозните средства.

Тези произшествия водят до хиляди наранявания, стотици смъртни случаи и загуби за милиарди долари. Експертите твърдят, че повечето инциденти, при които водачите се сблъскват със задната част на автомобила, могат да бъдат избегнати, ако те спазват прости съвети за безопасно шофиране.

Правилната дистанция и правилото за три секунди

Независимо дали шофирате по градска улица, високоскоростен път, селски път или през индустриална зона, от съществено значение е да поддържате безопасно разстояние между вас и превозното средство отпред.

Това ще ви даде достатъчно време и метри, за да реагирате адекватно и да спрете безопасно, ако например шофьорът пред вас внезапно спре или направи непредвидим завой.

При шофиране в нормални пътни условия трябва да се спазва така нареченото "правило на трите секунди": за минимална и напълно безопасна дистанция се счита разстоянието, което автомобил, движещ се с определена скорост, изминава за 3 секунди.

Изберете точка, през която автомобилът минава пред вас, например пътен знак, стълб за осветление или сграда. Пребройте колко секунди ще ви трябват, за да го преминете. Ако не успеете да стигнете до три, значи сте твърде близо, така че трябва да изостанете малко.

Експерти назоваха Топ 5 на употребяваните коли за младежи СНИМКИ

Правилото за три секунди улеснява избора на безопасна дистанция, когато пътят е сух и прав. На мокър асфалт, при заледяване, по криволичещи пътища или при ограничена видимост трябва да увеличите дистанцията.

Когато пътят е хлъзгав, имате нужда от повече място за спиране и трябва да сте подготвени за внезапно занасяне или спиране на превозното средство отпред. Същото важи и за лоша видимост (мъгла, облаци прах, слънчеви отблясъци и др.).

Ако следвате голям камион, опитайте се да спазвате такава дистанция, че да не попадате в мъртвата зона на външните огледала на този камион. Обръщайте особено внимание на мотоциклетистите - те могат да спрат много по-бързо и рязко от вас, затова оставете достатъчно място между вас и мотоциклетиста. 

Има и превозни средства, които спират често и понякога непредсказуемо по време на движение. Те включват училищни автобуси, превозни средства за събиране на отпадъци и специални автомобили. Най-добре е да не се придържате към "правилото за три секунди" при тези автомобили, а да използвате по-голяма дистанция.

На пътя има много неочаквани неща

И това е вярно: във всеки един момент на пътното платно могат да се появят големи и необозначени дупки, боклуци, горски животни. Ако шофирате прекалено бързо, има голяма вероятност да не успеете да избегнете всичко навреме. В резултат - навлизане в лентата за насрещно движение или падане в канавката. 

Повтаряме, но е важно: старайте се да не попадате в мъртвата зона на другите шофьори, тъй като те може да не ви видят, когато преминавате от една лента в друга. Поглеждайте редовно във външните си огледала, особено преди да завиете или да смените лентата.

Кои са 5-те най-рискови и опасни ситуации при карането на мотоциклет

Когато трябва да спрете на светофар, оставете достатъчно място между вашия автомобил и този отпред - в случай че се наложи рязко да смените лентата, например за да дадете път на линейка.

Трябва да сте предвидими

Не карайте другите шофьори да гадаят кога и къде възнамерявате да завиете, да спрете или да смените лентата.

Не натискайте рязко педала на спирачката - намалявайте постепенно и плавно скоростта, когато наближавате знак "Стоп", червена светлина или преди завой. Действията ви не трябва да са изненадващи за автомобила зад вас. Уверете се, че спирачните светлини на вашия автомобил са винаги в изправност. Включете мигача много преди планирания завой, за да предупредите водача зад вас.

Също така, обезателно трябва да се спазват обявените ограничения на скоростта, особено в районите, където има училища и индустриални зони. Избягвайте действията, които отвличат вниманието ви от шофирането - писане на текстови съобщения или говорене по телефона по време на шофиране. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Правила
  19.06.2022 4:47
  Ми тези правила трябва да се научават наизуст, и да се проверяват много пъти на практика по време на шибаните измислени шофьорски съкратени курсове, ПРЕДИ даване на книжката, а не СЛЕД това!
 • Ново правило
  23.06.2022 6:56
  Текстови съобщения в колата да се пишат само на пишеща машина.