Как да икономисаме и да не ни излъжат при покупката на нов автомобил в края на 2021 година

  • 08.09.2021 9:02 /
  • 1175 /
  • 0
Как да икономисаме и да не ни излъжат при покупката на нов автомобил в края на 2021 година

Автомобилният пазар е доста беден откъм асортимент през почти цялата 2021 година, което е свързано с кризата в отрасъла на фона на ограниченията заради пандемията. 

Като резултат някои популярни модели се появяват в доста ограничени количества в салоните 

Образувалият се дефицит очаквано доведе до повишаване на цените на наличните предложения.

Може ли при тези условия да се икономиса? 

Рискът от "купуването на неправилния" автомобил се повишава по време на дефицит. 

Моделът, който най-много сте искали, може въобще липсва. 

Дилърът тогава ще ви предложи алтернатива, и точно там се крие рискът новоизпеченият собственик да вземе нещо, което по принцип не иска, при това с надбавка от 10-20%. 

Затова първоначално е важно да си съставите образ на оптималната за вас кола. Но и това дори е малко. Особено внимание трябва да обърнете на оборудването, екстрите и помощните системи. 

Продавачът ще се опита да "опакова" автомобила колкото се може по-богато, а задачата на купувача е да си вземе само това, което на практика му е необходимо. 

Мониторинг на цените 

Това е универсално правило, но през 2021 година то е още по-актуално в условията на всеобща суматоха и дефицит. Дилърите може да си слагат цени, които въобще не съответстват на общото положение на пазара. 

анализът на цените днес може да се направи и дистанционно. От допълнителните услуги като застраховки е желателно веднага да се откажете. Освен това, се филтрират и така наречените "сиви" дилъри със "суперизгодните им" предложения. 

Трябва да се ориентирате само към официалните компании. 

Подходящо време за покупка 

Да се икономиса добре може да се направи в края на отчетния период, когато автомобилните салони се опитат да продадат колкото се може повече коли, съгласявайки се дори на някои отстъпки, дори и на намаляване до базовата цена.

На намаление може да се разчита и при покупката на "остарели" модели. Това може да е напълно актуална съвременна версия на популярен модел, която да е останала в склада заради наскоро излязъл фейслифт, които е бил изкупен с предимство. 

През следващия сезон миналогодишните версии и без това няма да са интересни на целевата аудитория, затова салоните се опитват да се оттървт от тях бързо-бързо. 

За кои коли може да се получи отстъпка? 

Като цяло "немладите" модели винаги губят поне 5% от цената си. Нишовите автомобили, чиято продажба приключва, също губят между 10 и 15%. Действат програми за намаления и от самите марки. 

 

Например, ако в миналото клиентът вече си е бил купил кола от съответния производител, то той би следвало да разчита на същите 5% при образуването на базовата цена. 

Според експертите, най-изгодните сделки на автопазара обикновено се сключват точно по програмата трейд ин. 

Проблемът обаче през текущата година се състои в това, че заради общата икономическа нестабилност предложенията са ограничени. 

Трябва да се обърне внимание и на сегмента на електрическите автомобили. 

В редица страни все още няма система за субсидиране на подобни возила, но пък са налице редица облекчения, включително при застраховането и данъците. 

Също така трябва да се отчетат и икономиите в разходите при експлоатацията на подобен вид транспорт. 

Къде да се купува? 

Обикновено регионалните любители на коли пристигат в столицата за ексклузивни окомплектовки или просто за редки модели. Но големият град може да се посети и заради наличието на по-голям асортимент с акции и намаления. 

Най-малкото, може да се окажете щастливец и да не чакате с месеци вашата кола да пристигне. 

КОМЕНТИРАЙ