Изследване показа кои автомобили се обезценяват по-бързо

  • 19.06.2022 10:50 /
  • 4621 /
  • 0
Изследване показа кои автомобили се обезценяват по-бързо

Когато един нов автомобил напусне шоурума, той веднага губи известен процент от първоначалната си цена. С възрастта стойността на всички автомобили намалява, но някои марки се обезценяват повече от други.

За да определят кои автомобилни марки губят най-много от стойността си, автомобилните експерти на carVertical проведоха проучване и анализираха повече от 72 милиона автомобила между 2019 и 2022 г. в Европа, САЩ и Австралия. Ето и основните изводи.

Porsche (-64,4 %), Jeep (-84,4 %) и MINI (-85,5 %) са трите марки, които се обезценяват най-малко в изследваните страни. Например Porsche губи само 64,4% от стойността си през годините, докато Lexus ще загуби 89,9% от стойността си.

"Въпреки че Porsche произвежда спортни автомобили, техните модели са доста практични за всекидневно шофиране. 911 вероятно е един от най-емблематичните автомобили в историята на автомобилостроенето с огромна база от фенове. Нищо чудно, че търсенето му надхвърля предлагането. Автомобилите Porsche са надеждни, издръжливи и имат отличителен външен вид, който привлича клиентите", обяснява Матас Бузелис от carVertical.

Porsche 911
 

Сред автомобилите с висока остатъчна стойност са и по-традиционните марки - Hyundai и Toyota. Тези автомобили са по-достъпни и обикновено предлагат по-ниски разходи за поддръжка, което увеличава привлекателността им сред купувачите на употребявани автомобили.

Както се вижда от графиката, Chrysler, Audi и Seat са се обезценили най-много през годините. Например максималното обезценяване на нов Chrysler в крайна сметка ще спадне до -96,8% (средна стойност за 25 години), което го прави марката, която губи най-много от стойността си на пазара.

13 правила, които помагат на автомобила да измине поне милион километра

Всъщност около половината от марките в края на тази таблица на амортизацията са премиум автомобили. Въпреки че потребителите обичат Infiniti, BMW и Volvo, тяхната стойност намалява значително с течение на времето.

За сравнение, автомобилите Toyota достигат най-ниската си стойност на 19-годишна възраст, докато автомобилите BMW я достигат на 21-годишна възраст. Автомобилите Toyota губят около 88,7 % от стойността си, докато автомобилите BMW - 93,8 %. Кои са факторите, които причиняват тези разлики?

"BMW и други марки луксозни автомобили обикновено имат функции и технологични подобрения, които купувачите на употребявани автомобили не оценяват. Ако можете да си позволите ново BMW, Mercedes-Benz или Land Rover, вероятно искате да разполагате с целия лукс и иновации. Лицето, което търси употребяван автомобил, отдава предпочитание на цената и разходите за поддръжка пред всички ненужни функции. Ето защо за много клиенти употребяваната Toyota е по-привлекателна от BMW", казва Матас Бузелис.

Собствениците на Audi (-96,2 %), Seat (-95,8 %) и Skoda (-95 %) също не трябва да очакват добра сделка при продажбата на своите употребявани автомобили.

Според изследователите на carVertical средната възраст на най-износените автомобили е 20-23 години. Различните марки автомобили обаче достигат най-ниската си стойност на различни етапи.

Porsche и MINI струват най-малко, когато са на 15 години. След като достигнат тази стойност, стойността им отново се увеличава. Добре поддържаните модели могат да бъдат ценна инвестиция. Isuzu, Suzuki, Kia и Dacia са в противоположния край на спектъра - те достигат най-ниските си цени на 30-годишна възраст.

Експерти назоваха Топ 5 на употребяваните коли за младежи СНИМКИ

Ако моделът е рядък, стойността му може да се увеличи с течение на времето. През 90-те години на миналия век BMW произвежда само 891 бройки от M5 E34 Touring. 20 от тях са специално наречени Elekta - те са произведени изключително за италианския пазар. Снабдено с 3,8-литров двигател с мощност 335 к.с., това комби е със специална боя и стилен интериор. Търсенето на употребявана Elekta днес е като търсене на игла в купа сено. Автомобилните ентусиасти трябва да са готови да похарчат поне 100 000 долара, за да паркират такъв автомобил в гаража си.

BMW M5 E34 Touring Elekta
 

В същото време един обикновен автомобил вероятно ще се окаже на автогробището след 20-30 години. Porsche или Jaguar с документирана сервизна книжка и безупречна история обаче може дори да станат по-ценен с течение на времето.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ