Изпитани методи: Как да отворим лесно замръзналата врата на колата

  • 29.11.2021 9:48 /
  • 8691 /
  • 0
Изпитани методи: Как да отворим лесно замръзналата врата на колата

Зимата създава на шофьорите голям брой проблеми, много от които са свързан с големите студове. Замръзналата врата е един от най-разпространените проблеми от този сорт. 

В случай, че уплътнението е замръзнало, то наистина трябва да се действа много внимателно, за да не го повредите. Същото се отнася и до ключалката, която може да замръзне. 

Стопляме ключалката. В разтапянето на ключалката може да ни помогнат няколко средства: 

- Запалка. Тя може да затопли ключа, който на свой ред да разтопи леда вътре в ключалката. Ако не е много студено, може да се опитате да сгреете ключалката с топлия си дъх. 

- Сешоар.

- Течен ключ. Има специални спрейове с проникваща смазочна течност, която ще помогне в дадената ситуация. Ако вратата на шофьора не се отваря, това не означава, че и другите врати са замръзнали. Има смисъл да се опитате да влезете и през тях. Някои модели позволяват да проникнете в колата си и през багажника. 

Борбата с обледеняването

В дадения случай трябва да отстраните коричката лед, която е покрила ключалката, а също е обхванала и уплътнението на вратата и процепа между нея и каросерията. Тук отново на помощ може да ви се притече сешоар, но с не голяма мощност. Единственият нюанс в ползването му е да не се престараете с нагряването на корпуса само на едно място, за да не повредите лаковото покритие. 

От най-простите средства може да ви помогне и стъргалката, но тя не винаги е ефективна. 

Заледилите се места може да напръскате и с течност за чистачки, спирт, които да разтопят леда. 

Какво да правим с уплътнителите?  

Основното правило в тази ситуация - не насилвайте вратата да се отвори. Ключалката може да работи добре, но замръзналите уплътнители да не позволяват отварянето. Ако се прилага сила, то с голяма вероятност те ще се разкъсат или повредят. 

Ако все пак вратата малко се отваря, то може да се опитате лека по лека да в отворите цялата. Леките повтарящи се усилия за отваряне на вратата може да помогнат за разрушаването на целостта на леда в зоната на заледяване на уплътнителя. 

Друг начин е да полеете уплътнителите с топла вода. Но в никакъв случай не използвахте вряла или гореща, защото може да има риск от увреждане на боята. 

Също в този случай може да ви помогне и химията за размразяване на колата. Минус е това, че течността може да увреди гумения уплътнител. 

Също така може да си помогнете и със сешоара. 

Профилактика 

Има доста лесни начини да предотвратите риска от замръзване на вратите на колата. Например, металните части и уплътненията на вратите може предварително да се обработят с течности против замръзване. 

Припомняме, че риск от заледяване има при резки температурни спадове. Затова, преди да си тръгнете, може да оставите вратите отворени за малко, за да проникне в салона студен въздух. Изравняването на температурите вътре в салона и навън на улицата ще неутрализира до голяма степен опасността от замръзване. 

КОМЕНТИРАЙ