Големи експерти казаха кое е по-важно при купуването на кола - пробегът или годините

  • 06.09.2022 0:43 /
  • 4520 /
  • 0
Големи експерти казаха кое е по-важно при купуването на кола - пробегът или годините

Купувачите на автомобили често са изправени пред дилемата: по-стар модел с по-малък пробег или по-нов, но с голям пробег. И в двата случая предложенията отговарят идеално на техния бюджет, нужди или вкусове. Това, в днешните пазарни условия, се случва доста често, особено у нас, където изборът на превозни средства е голям, но не всички са идеални в техническо отношение, пише Факти бг.

Ако трябва да направите компромис, възрастта или пробегът имат по-голямо значение?

„Тук всъщност няма твърдо правило. Трябва наистина да разгледате внимателно колата, която обмисляте да закупите. Добре е колата да има доказана сервизна история. Погледнете записите за поддръжка и ремонт, за да видите дали е била добре поддържана,” казва Гейб Шенхар, асоцииран директор на програмата за автоматично тестване на Consumer Reports.

„Но ако пробегът е необичайно малък, трябва наистина да имате едно на ум - или километражът е превъртян или по-лошо - това е кола, която е престояла без да се експлоатира дълго време.“

Големият пробег не е проблем за правилно поддържан автомобил. Трябва да знаете обаче, че всеки двигател си има лимит на ресурса и е добре за разберете какъв приблизително е той.

Освен това имайте предвид, че колите с голям пробег се нуждаят от задължително обслужване и ремонт, като смяна на ангренажен ремък или горивна помпа. Не забравяйте да включите това в бюджета си, като заделите малко пари във фонд за спешни случаи.

Друг фактор, който трябва да вземете под внимание, когато решавате между възраст и пробег, е напредъкът в технологиите, който се случва между една моделна година и следващата.

„Бих се насочила повече към по-новите превозни средства, дори и да имат повече километри“, казва Дженифър Стокбургер, директор операции в Auto Test Center на Consumer Reports. „И причината да го кажа е, че има толкова много напредък по отношение на безопасността и икономията на гориво.

Помислете за неща като електронен контрол на стабилността, камери, предупреждение за челен сблъсък и автоматично аварийно спиране. Колкото по-старо е превозното средство, толкова по-вероятно е да не получите едно от тези ключови подобрения по отношение на безопасността .”

Преди да сключите сделката, проверете колата внимателно в сервиз, който рутинно извършва диагностична работа. Поискайте от механика писмен доклад, описващ подробно състоянието на автомобила, отбелязвайки всички открити проблеми и разходите за ремонта им.

Вземете също отчет от някоя от фирмите от сорта на Carfax, който разкрива дали колата е претърпяла инцидент. Както проверката, така и докладът могат да помогнат при избора ви.

КОМЕНТИРАЙ