Фаталните грешки, които шофьорите могат да допуснат по време на буря с гръмотевици

  • 16.07.2023 10:50 /
  • 14184 /
  • 0
Фаталните грешки, които шофьорите могат да допуснат по време на буря с гръмотевици

С настъпването на лятото започва и сезонът на силните бури. Всички добре знаем от училище, че под високи дървета, особено стоящи отделно или дори в средата на полето, е изключително опасно да чакаме да отмине гръмотевичната  стихия. С голяма степен на вероятност мълнията ще избере да удари именно отделно дърво.

Но какво ще стане, ако бурята е застигнала водача в колата? В следващите редове ще се опитаме да ви уточним важните моменти, за които трябва да се внимава при шофирането в подобни дъждовни условия.Междудругото, последствията могат да бъдат много разнообразни.

Първото нещо, което не трябва да се прави, когато човек попадне в подобна стихия с кола, е да изпада в паника. Както знаете, именно паниката причинява голям брой жертви в опасна ситуация.

Човек, попаднал в гръмотевична буря и проливен дъжд, може лесно да направи много фатални грешки при управление, спиране и други маневри. Ето защо, на първо място, водачът трябва да събере волята си и да действа решително.

Ако в допълнение към светкавиците гръмотевична буря е придружена и от силен вятър, градушка и дъжд, правилното решение на водача ще бъде да спре колата.

Ето кои са причините за неравномерно износване на гумите

Разбира се, това трябва да се направи далеч от дървета, всякакви нестабилни конструкции и други високи съоръжения, които могат да паднат от силните ветрове и да повредят колата, както и да наранят хората вътре.

Освен това, спирайки например до уличен осветителен стълб, водачът увеличава шансовете мълния да влезе в автомобила му.

Важно е да се запомни, че да се спре просто на странична отбивка на пътя не е най-добрият вариант - шофьорите на автомобили, които карат зад вас може да изпаднат в паника или пък да са новаци зад волана.

А това от своя страна увеличава риска от инцидент с ваше участие. Затова най-доброто решение би било да спрете на специализиран паркинг на пътя или на бензиностанция.

Но какво е добре да се направи, ако не се вижда и няма нито паркинг, нито бензиностанция наблизо? В този случай е разумно да продължите да шофирате. Ако видимостта е паднала драстично, определено трябва да включите и аварийните светлини.

В този случай е необходимо да се намали максимално скоростта на движение, така че в случай на възникнала опасна ситуация водачът да има възможност за незабавно спиране.

Освен това, докато се движи, шофьорът намалява шансовете други участници в движението да се ударят в автомобила му. В този режим трябва да се опитате да стигнете до най-близкия паркинг.

Шофирането в гръмотевична буря е опасно и с това, че възниква риск от наводнение на пътя. Водачът рискува да не се справи с управлението, тъй като при силен дъжд съществува вероятност от аквапланинг. Този ефект е особено опасен за тези, които не се интересуват особено за състоянието на гумите на колата си.

Ето кои дейности по колата трябва задължително да се извършат сега, а не през есента

Износените гуми не са в състояние да се справят с изобилието от влага. В резултат на това гумата започва да се плъзга, губейки сцепление с пътя. Резултатът е един - излитане от пътя или "среща" с багажника на автомобила отпред.

При наводнение машината може да попадне и в дере, както и рискува да бъде свалена от от кален поток.

Има и още един сценарий при заливане на пътя, който е добре да не се случва - влизане в дълбока локва, последвано от хидроудар за двигателя, след което самата кола няма да може излезе.

Ако гръмотевична буря е придружена от силна градушка и водачът не може да намери къде да застане, за да отмине стихията, то тогава просто трябва да гледа и да слуша как ледените късове изкривяват корпуса на автомобила.

Ако обаче имате застраховка, тогава елиминирането на последствията ще падне върху плещите на застрахователната компания.

За намаляване на паниката, важно е да запомните, че колелата на автомобила са направени от гума, което само по себе си е изолация. Най-доброто решение все пак ще бъде да се намери подслон на място, където няма високи конструкции, които привличат светкавици. И в никакъв случай не трябва да се излиза от колата. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ