Ето при кои автомобили е по-добре да не се използва ръчната спирачка в мразовито време

 • 04.12.2022 9:50 /
 • 8239 /
 • 3
Ето при кои автомобили е по-добре да не се използва ръчната спирачка в мразовито време

С настъпването на зимата е добре да си припомним основните правила за експлоатация на автомобил при ниски температури.

Основният акцент обикновено е върху състоянието на акумулатора и загряването на двигателя. Спирачната система също има свои специални особености, които е важно да се имат предвид през студения сезон.

Както съветват автомеханици, трябва да се обърне специално внимание на паркирането. Ако поставите автомобила на ръчна спирачка в мразовито време, задните спирачни накладки може да замръзнат и това да затрудни движението на автомобила.

Експерт разясни какво се случва с Tesla след 3 години и 65 хил. км пробег

Този проблем е особено актуален при автомобили с предно предаване и барабанни спирачки. В тях се образува влага. Ако автомобил  се постави на ръчна спирачка през зимата за 2-3 дни, то спирачките ще замръзнат.

Шофьорът на автомобил с предно задвижване на хлъзгав път може да не забележи веднага, че задните колела не се въртят. Когато автомобилът се движи по асфалт, механизмите на окачването и гумите са подложени на голямо натоварване.

Автомобил със задно задвижване може сам да освободи колелата, докато автомобил с предно задвижване ще се нуждае от помощ.

Ето колко опасен е препълненият резервоар за гориво в автомобила

Освобождаването на амръзналите спирачки може да бъде направено като се почука по ръбовете на барабана с парче дърво или чук.

Най-добре е това да се прави от двама души. Единият седи зад волана и се опитва да потегли, а другият почуква спирачките. Специалисти съветват всички шофьори никога да не оставят колата с включена ръчна спирачка, освен когато автомобилът е паркиран на място със сериозен наклон.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Дедо Чочко
  04.12.2022 15:22
  Ама поредната глупост.Ще чукаш по спирачка посред зима в студа,лудост.
 • Личен опит
  05.12.2022 8:23
  Има ли киша, и дисковите спирачки замръзват. Затова ако колата не е спряна на стръмно място, ръчна спирачка при отрицателни температури не използвайте!
 • ттт
  05.12.2022 8:26
  Какво означава "опитва да потегли"? Статията е за замръзнали спирачки, а не за нола затънала до шия в сняг.