Ето колко гориво се изразходва за загряване на двигателя ВИДЕО

 • 13.01.2022 10:50 /
 • 15725 /
 • 4
Ето колко гориво се изразходва за загряване на двигателя ВИДЕО

Експериментатори са решили да проверят колко гориво се изразходва за загряване на двигателя - резултатът е много интересен. Проверката е записана на видео, което е публикувано в мрежата.

В някои страни съществува законова забрана за загряване на двигателя на място - подобни мерки са мотивирани от загриженост за околната среда. Съществува обаче мнение, че загряването на двигателя в неподвижно състояние (без натоварване) му нанася много по-малко вреда, отколкото загряването му в движение.

Впрочем, когато става въпрос за разход на гориво, загряването в движение може да бъде по-изгодно, тъй като доста гориво се изразходва при продължителна работа на празен ход на студен двигател. Експеримент с Renault Logan с двигател 1.6 е потвърдил, че разходът на гориво на студен двигател е значително по-висок от този на загрят двигател.

Златно правило за престрояване на заснежен път без колата да поднесе

Експериментът е проведен през зимата, когато температурата на въздуха е била -20 градуса по Целзий. Измерването е направено след студен старт. При обороти на празен ход автомобилът изразходва 450 ml гориво за 15 минути.

Загретият двигател на празен ход изразходва около 1-1,3 литра на час - т.е. около половината от този разход при студен агрегат.

Така че, от гледна точка на икономията на гориво, загряването на автомобила на място е свързано с повече разходи. Ако извършвате този процес с автомобила два пъти дневно за по 15 минути в продължение на три месеца, разходът на гориво за загряването през цялата зима е около 80 литра. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • 6666
  14.01.2022 7:58
  Оправете си статията .ПОН4Е ПРЕГЛЕЖДАЙТЕ НАПИСАНОТО.с ВСЕКИ ДЕН ПИШЕТЕ ВСЕ ПО ТЪПО.Кое е повече мили литър или литър?
 • :-)
  14.01.2022 9:33
  Кой решил да прави някакъв експеримент, все с дачийки го прави. Издръжливи колици.
 • Alexxx
  14.01.2022 13:46
  Където живея през зимата пада до минус 20 градуса. Карам дизел ,паля,изчакване да паднат оборотите до около 1000об/мин и потеглям. Ако има скреж,лед... по стъклата. Паля колата,изчистване на стъклата за минута-две и потеглям. А разхода,колкото дойде.
 • Шофьор
  15.01.2022 6:48
  А защо не измерихте разхода на студен двигател, който пали и веднага тръгва автомобила, бе? :-) Жалкарни дебилари!