Ето кои са причините и на колко време трябва да се сменя спирачната течност

  • 18.05.2023 11:50 /
  • 5702 /
  • 0
Ето кои са причините и на колко време трябва да се сменя спирачната течност

Бързо затопляне, колите вече са "преобути" с летни гуми, а ритъмът на движение на автомобилния поток се увеличава. Не е тайна, че работата на спирачките е критична при бързо шофиране. Имат ли нужда от сезонни грижи?

Първо, нека разберем за какво служи спирачната течност. Основната й функция е да предава усилията от спирачния педал по-нататък по хидравличните вериги на спирачния задвижващ механизъм.

Освен това спирачната течност е смазка за частите на спирачния механизъм, което им осигурява антикорозионна защита и намалява триенето.

Под налягане и триене спирачната течност силно се нагрява. Работната й температура е на ниво от 120 °C. И при определени условия, например при често спиране с висока скорост, при продължително шофиране по наклон с постоянно спиране и т.н., температурата в системата може да достигне 300 ° C или повече.

Защо не е безопасно? Ако спирачната течност вече не е нова, съществува риск от спиране на действието на спирачките.

Защо спирачките може внезапно да "изчезнат"?

Основният враг на спирачната течност и спирачната система като цяло е водата. Спирачната течност е хигроскопична, което означава, че може да абсорбира влагата от въздуха.

А процесът на натрупване на влага в спирачната течност причинява нейното „стареене“: с увеличаване на съдържанието на вода точката на кипене пада и се отделят по-опасни пари.

Неприятна ситуация: Кои са причините, поради които колата няма да запали

Още през първата година от експлоатацията на спирачната течност може да съдържа до 2% влага, за две години се натрупва до 3,5%, за три - до 5%. Дори при съдържание на вода от 3%, точката на кипене на спирачната течност пада наполовина от 330 на 165 градуса.

Така при стареене на спирачната течност водата в нея лесно завира. Образува се водна пара. Тоест превръща се в течно-газов коктейл. Газът, за разлика от течността, лесно се свива.

Следователно старата „спирачка“ при нагряване не предава сила от педала на спирачката. В най-добрия случай това може да доведе до намаляване на ефективността на спирането, а в най-лошия случай до пълен отказ на спирачките!

Какви сигнали могат да подават спирачките?

Ако забележите промяна в хода на спирачния педал, трябва спешно да обърнете внимание на това и да отидете в сервиза.

Освен това трябва да обърнете внимание на цвета и състоянието на спирачната течност: тя трябва да е прозрачна без примеси. Мътността, появата на утайка са признаци, показващи необходимостта от подмяна.

Колко често трябва да се сменя спирачната течност?

Спирачната система на автомобила е един от най-важните компоненти на безопасността на автомобила. Често остава незабелязано, докато не започне да излиза от строя. Съветваме ви поне да обърнете внимание при какви условията и с каква интензивност се използва автомобилът.

Според стандартите на Volkswagen например е обичайно спирачната течност в автомобилите от тази марка да се подменя за първи път три години след закупуването на нов автомобил, а след това на всеки следващи 2 години.

Какво се случва когато налягането е ниско или високо в гумите на автомобила

Ефективността на спирачната система може да се провери на стендовете за контрол на спирачките в официалните сервизни центрове.

За да се грижите за спирачната система, ви съветваме да следвате официалните инструкции за поддръжка на вашия автомобил, в която са посочени необходимите видове дейности и обхватът на тяхното изпълнение, така че автомобилът да остане в отлично техническо състояние. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ