Ето какво предупреждават българите, шофиращи в Русия

  • 04.09.2019 9:50 /
  • 5785 /
  • 0
Ето какво предупреждават българите, шофиращи в Русия

Пътищата се смятат за вероятно най-големия проблем на Русия още от XIX в и досега изглежда, че няма перспективи да бъде решен – тази година московските задръствания бяха признати за най-дългите в света.

Руснаците са заобиколени от пътища от раждането си, но чужденците все още имат колебания по някои въпроси: за какво трябва да си подготвен, преди да седнеш зад волана в Русия. Ето какво разказаха българи, запознати с руските пътища:

Московският трафик

Както отбелязва Николай Николов, качеството на московските улици сякаш разсейва стереотипа за ужасните руски пътища (но, ако трябва да сме честни, Русия не се ограничава само до Москва и големите градове и ние доста "лунни пейзажи"). "Задръстванията, разбира се, не са приятни, но няма какво да правим. Само можем да свикнем с това", примирява се Николай.

Благовест Благоев, живял няколко години  в Русия, предполага, че, ако руснаците се озовават в България, ще им по-трудно да карат така бързо, тъй като пространството е по-малко и пътищата са доста тесни.

След колко време можем да седнем зад волана, ако сме пили алкохол

Българската книжка

В Русия има частично ограничение за използването на чуждестранни шофьорски книжки. За да извършвате предприемачески дейности или превоз в Руската федерация, трябва да замениш книжката си с руска, но за тези, които се занимават с международен транзит или използват шофьорска книжка за лични цели, това не е необходимо.  

"Руснаците карат бясно!"

Българите, шофиращи в Русия, отбелязват рисковия стил на шофиране на руснаците - който е придружен от контрола на пътни патрули. Често се налага да плащаш за превишена скорост (макар санкциите да са за над 20 км/ч над ограничението).

"Навсякъде има камери и това не е изненадващо - руснаците са по-малко дисциплинирани на пътя дори от българите, въпреки че не сме особено стриктни за спазването на правилата на пътя", казва Николай. "Те ви изпреварват, засичат ви и блокират преминаването ви" Размерът на глобата, както отбелязват Николай и Благовест, също е по-висок от българския - обаче в Русия има отстъпка за онези, които плащат навреме - ако го направиш през първите 20 дни, можеш да си спестиш половината от сумата.

Вижте кои са най-евтините и безопасни страни за автомобилни пътешествия (СПИСЪК)

Няма да пиеш. Изобщо!

Строгостта на руските закони по отношение на шофьорите се простира и до процента на алкохол по време на шофиране. Ако в България 0,5 промила е допустима граница (което означава, че все пак можеш да изпиеш 1-2 бири), в Русия можете да загубиш книжката си, ако дрегерът покаже повече от 0,16 промила.

 

Източник: bg.rbth.com

 

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ