Ето как да не навлезе вода в салона на колата и какво да направите, ако се случи

  • 02.07.2022 11:50 /
  • 3774 /
  • 0
Ето как да не навлезе вода в салона на колата и какво да направите, ако се случи

Първото нещо, което трябва да знаете, е къде се намират т.нар. отводнителни канали в колата ви. Обикновено тези канали или тръби са разположени в задната част на двигателното отделение пред предното стъкло.

Сухи листа, прах, изсушени насекоми, съцветия на храсти и дървета или други отпадъци могат да попречат на потока вода да преминава през тях. А натрупването на вода на грешното място може да доведе до навлизането ѝ през вентилационната система в купето, пише fakti.bg.

В повечето автомобили е необходимо да се грижите и за чистотата на дренажните отвори, позиционирани в долната част на вратите, праговете, както и силовите структури на каросерията.

Ако в тези кухини се събере дъждовна вода, колата може да не се наводни, но още по-опасно е, че натрупаната и неотстранена влага ще доведе до корозия на каросерията. Обикновено повечето от тези дупки могат да се почистят с най-простите подръчни средства.

Как да се научите на икономично шофиране и да намалите разходите

Ако все пак се случи наводняване на автомобила и вода попадне в купето в големи количества, е необходимо да се изсушат всички мокри места. В противен случай всички признаци на "удавена кола" ще бъдат неизбежни: мухъл, миризма на плесен, прищявки на електрическото оборудване на салона, корозия на пода.

Последното обстоятелство е особено неприятно и скъпо за отстраняване. Следователно, за да се "изсуши" напълно, ще трябва да демонтирате мокета на пода, защото иначе винаги остава влага. Тапицерията на седалките и вратите може да се изсуши, като оставите колата на слънце и отворите възможно най-много прозорци.

Кои са опасностите вътре в колата заради високите летни температури

Ако при наводнение на автомобила някои части от електрическото оборудване са се намокрили: ниско разположени превключватели, скрити под седалките, както и окабеляване по ппода, електронни модули, електронен педал за газ и др., трябва да се свържете със специалисти в сервиза, дори и да не са възникнали повреди.

Водата може да провокира корозия или окисляване в електрическите уреди и по техните клеми, което неминуемо ще се усети след известно време. А навременната превантивна поддръжка, извършвана от специалисти, ще помогне да се избегне това.

 

КОМЕНТИРАЙ