Ето как да действате, ако карате кола при силен дъжд

  • 20.08.2023 9:50 /
  • 1847 /
  • 0
Ето как да действате, ако карате кола при силен дъжд

Съвременният водач не трябва да се страхува от дъжд - салонът е защитен, има своя температура, условия и определено трябва да се радва в такъв момент, че не е мотоциклетист. Но който някога е попадал в истински порой, той знае каква е главната опасност.

За да управлявате уверено и безопасно в дъжда, още преди сто години са изобретени чистачките. С едно движение те премахват водата от предното стъкло, не пречат особено на водача и дори могат да се адаптират към интензивността на валежите. Но ако попаднете в силен дъжд, ефективността на чистачките не е достатъчна дори при максимална скорост. И тогава движението става просто опасно.

Какво да правите, ако шофирате при силен дъжд?

- Разбира се, най-добре е да спрете и да изчакате 5 - 10 минути, но понякога е просто невъзможно поради липса на място. Опасно е да спрете от страната на пътя съвсем близо до пътното платно - в условия на лоша видимост, стоящата кола може да бъде ударена от други автомобили.

- Имайте предвид, че мястото може да стане кално при силен дъжд и да се нуждаете от помощ, за да тръгнете. Но поне това не представлява смъртна опасност, за разлика от заплахата от инцидент при шофиране едва ли не по интуиция, без никаква видимост.

- Включете късите светлини, за да се обозначите на пътя. Внимавайте със задните фарове - през нощта може да заслепите преминаващите водачи.

- Ако сте попаднал в порой, водата залива предното стъкло и няма място за безопасно спиране, то трябва задължително да намалите скоростта.

- Докато не намерите удобно място за спиране, е добре да се движите бавно зад голям камион или автобус. Водачите на такива машини могат да видят от височина по-добре обектите на пътната инфраструктура и да се ориентират.

- Автомобилите от насрещното платно ще заливат предното ви стъкло с допълнителна вода. Ето защо, при приближаване на превозно средство от другото платно, преценете положението на пътя на десетки метри пред вас, за да имате представа за участъка, през който ще ви се наложи да шофирате на сляпо, докато чистачките премахнат водата от стъклото.

- Включете вентилатора на предното стъкло, уверете се, че то не се замъглява, което е много вероятно при условия на топлина в салона и студения дъжд навън.

- Ако в минутите на най-лошата видимост срещнете непознат или сложен участък, изберете най-простия, най-безопасния път и начин. Интензивните валежи не продължават дълго, а след като поройният дъжд намалее можете да коригирате маршрута си.

- Когато се опитвате да разгадаете какво се случва на пътя, не забравяйте за такива „дреболии“ като дупките по пътя. Скрити от завеса от дъжд и локви, те не губят заплахата си за гуми и джанти. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ