Електромобилите също се чупят, при това сериозно: Това са причините

  • 30.11.2022 11:18 /
  • 10504 /
  • 1
Електромобилите също се чупят, при това сериозно: Това са причините

Електрическите автомобили стават все по-популярно средство за транспорт. Те имат привлекателен външен вид, а също така работят на електричество. Но дори и тези автомобили се повреждат, а след появата на различни повреди, собствениците на електромобилите не знаят как правилно да ремонтират колата си.

За да направите това, трябва да идентифицирате причината за неизправността, както и да използвате съветите на опитни майстори, за да се справите самостоятелно с ремонта. 

Характеристики на дизайна

Въпреки че електрическите автомобили се считат за транспорта на бъдещето, директните потребители отбелязват, че те се разпадат и престават да функционират нормално дори при незначителни удари.

Макар и оборудването да е предназначено за тежка  експлоатация, при леки удари се повреждат както тялото на батерията, така и електрониката. Това се дължи на факта, че батерията действа като защитна система за колата.

Тежките детайли на електромобилите се намират в основата ѝ, затова при остри завои е доста трудно електромобилът да се преобърне, а също така пътниците са и доста добре защитени от удари.

Защо електромобилите спират да работят след инциденти?

В тези коли частите са подредени по специфичен начин. Ако водачът попадне в тежка катастрофа, това може да доведе до повреда на електрониката. Ако батерията или окабеляването се повредят, това води до увеличаване на напрежението в бордовата мрежа. В някои случаи тази цифра достига 800 вата, което може да доведе дори до загуба на живот.

Производителите на електрически превозни са предвидели тези проблеми, затова електромобилите са оборудвани с многостепенна защита. Надеждната и висококачествена система за безопасност автоматично изключва както механиката, така и електрическите части на колата.

Ето защо, дори при частично разрушаване на изолацията и изтичане на ток навън, всички опасни части ще бъдат изключени. Най-слабото място на електрическите автомобили обаче си остава батерията. Въпреки че може да издържи на дълги и високи натоварвания, често има риск от пожар.

Защо кабелите изгарят?

Собствениците на електрически превозни средства на практика са убедени, че най-честите причини за изгорено окабеляване включват:

- късо съединение, възниквало директно вътре в батерията;

- повреда на една или повече батерийни клетки;

- прегряване на батерията.

Тези проблеми се отнасят както за старите, така и за новите електрически автомобили. Новите коли често са оборудвани със защитни корпуси, благодарение на които натоварването на батерията се намалява.

Но винаги има възможност за повреда на охладителната система или окабеляването. Ето защо, след инцидент, трябва да изключите електрическата кола и да излезете от нея.

Кабелът, отговорен за изключването на батерията, се изключва, след което трябва да се обадите на репатрак, който да закара автомобила в сервиза за пълна проверка на всичките му елементи.

Какво да правите, ако батерията се изтощава твърде бързо?

Шофьорите често се сблъскват с такъв неприятен проблем в електрическите автомобили. Особено бързо батерията се разрежда при температури под нулата.

В резултат на това човек е принуден да прекъсне пътуването, без да стигне до местоназначението. За да се спести енергия и да се увеличи обхвата, се прилагат следните препоръки:

- допълнителното оборудване е изключено, включително мултимедийна система, отоплението и дори вътрешното осветление, а ако времето навън е топло, тогава можете да изключите и климатика;

- използва се режим на пестене на енергия, който леко влияе върху скоростта и ускорението;

- не е необходимо да се ускорява твърде рязко, тъй като това води до увеличаване скоростта на потребление на енергия;

- за спиране можете да използвате не спирачната система, а рекуперацията, която ще позволи на автомобила да попълни енергийния заряд - този съвет е особено подходящ по време на спускания;

- Винаги трябва да имате адаптер за 220-волтов контакт с вас, за да презаредите автомобила, ако е необходимо. Такива прости съвети могат значително да увеличат разстоянието. 

Какво трябва да направя, ако автомобилът е напълно разреден?

Във всеки електрически автомобил има техника, която предупреждава водача своевременно за изчерпване на запаса от ток. Ето защо, докато шофирате, е необходимо просто да не пренебрегвате тези предупреждения, за да не попаднете в неприятна ситуация, когато колата ще спре директно на натоварена магистрала или в средата на нищото. 

Ако водачът наистина не обърне внимание на предупреждението и батерията на колата се изчерпа напълно, тогава трябва да се обадите на репатрак или да се опитате да стигнете до зарядна станция. Някои хора носят оборудване със себе си за зареждане на батерията. Не се препоръчва използването на помощта на други шофьори за теглене, тъй като при много модели моторът е свързан с колелата, така че по време на тегленето се отделя много топлина, което причинява прегряване на батерията или нейното възпламеняване.

Какво да направите, ако колата не запали?

В този случай трябва да се опитате да заредите батерията. Такива коли нямат горивна система или свещи, така че проблемът обикновено се крие в неизправност на батерията. Трябва да внимавате с подаването на ток от други коли, защото това може да доведе до изгаряне на електрониката. 

Автомобилът е бил наводнен

 Водата провежда електричество, но това е предвидено при създаването на електрически автомобили. Ако батерията е здрава и контактите са изолирани, не възникват последствия. Важно е да се следи състоянието на батерията, както и да се спазват съветите на производителя относно максималната дълбочина на водните препятствия, през които се налага да премине автомобила. Дори ако тази цифра е превишена, токът не излиза навън, но тялото и колелата могат да пострадат.   

Собствениците на електромобили се сблъскват с различни трудности и аварии. Повечето от неизправностите са свързани със състоянието на батерията. Ето защо трябва да следвате големия брой препоръки от производителя, за да не счупите скъпия си и висококачествен автомобил. 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Евгени
    01.12.2022 20:58
    Пълни глупости.