Експертите съветват: Ако сте шофьор на възраст веднага обърнете внимание на тези неща

  • 01.11.2022 9:07 /
  • 6220 /
  • 1
Експертите съветват: Ако сте шофьор на възраст веднага обърнете внимание на тези неща

Несигурността зад волана, изключително внимателното шофиране, честото недоволство на другите участници в движението, многократните повреди на каросерията и неволните нарушения на правилата за движение са все тревожни признаци, че способността за шофиране поради възрастта започва да избледнява. Германското списание Senioren Ratgeber дава съвети как да се удължи активната "автомобилна възраст" за възрастните хора и за какво да се внимава.

Някои физически ограничения могат да бъдат компенсирани, отбелязват експертите изданието, например, с помощта на автоматична трансмисия, камера за обратно виждане, нови очила или по-модерен слухов апарат. Но ако се качвате в колата все по-малко поради несигурност, бързо ще загубите практика и ще увеличите риска от попадане в катастрофа.

Лекарства

Някои могат да влошат шофьорските умения, включително лекарства без рецепта, като хапчета за алергия или сироп за кашлица.

Ето защо експертите ви съветват внимателно да прочетете всяка инструкция към лекарството или да попитате в аптеката. Особено, ако приемате няколко лекарства, трябва да потърсите съвет от фармацевт. В края на краищата, тяхното взаимодействие или грешната доза може да причини проблеми зад волана.

Ако лекарството е ново или се приема в различна доза, трябва да седнете зад волана само след като сте напълно адаптирани. Всеки, който приема лекарства от дълго време, трябва да избягва да пие алкохол напълно, ако трябва да кара кола. Лекарствата и алкохолът често усилват ефектите един на друг.

Тест

- Шофьорите, на първо място, са отговорни за това дали трябва да седнат зад волана. Ето защо, експертите съветват възрастните хора да преценят способностите си, като честно поставят плюсовете и минусите в този списък:

- Понякога се страхувам, когато пред мен внезапно се появят участници в движението.

- При завиване понякога се случва да видя пешеходци или велосипедисти да пресичат само в последната секунда.

- От време на време ми е трудно да намеря колата си в гаража, на паркингите.

- Някои колоездачи или мотопеди ми се карат, когато маневрирам или просто минавам.

- Понякога влизам в грешната лента на непознато кръстовище.

- Трудно ми е да вляза в натоварена лента на магистралата.

- Фаровете на насрещно движещите се коли ме заслепяват толкова много, че не мога да видя нищо за известно време (за кратко време).

- Стана ми по-трудно да паркирам, понякога ми трябват няколко опита.

- При навлизане в движещ се трафик ми е трудно да преценя скоростта на други автомобили.

- Роднини/познати смятат, че трябва да спра да шофирам.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • VVV
    02.11.2022 16:07
    Трудно ми е да намеря колата си в гаража.....