Експертите разкриха как да защитим колата и себе си от големите жеги

  • 29.08.2022 8:39 /
  • 736 /
  • 0
Експертите разкриха как да защитим колата и себе си от големите жеги

Температурата през лятото бие всякакви рекорди. Затова експертите решиха да припомнят основните правила за защита на колата от жегата и самия вас при шофирането ѝ. 

Собствениците на автомобилите трябва да направят профилактика на климатика, както и да държат радиатора на системата за охлаждане чист.  Освен това, трябва да се следи за температурата, която показват приборите на таблото, за нивото на антифриза и дори да имате малък запас от него в багажника. 

Също така експертите призовават в автомобила да не се оставят смартфони и видеорегистратори, стъклени бутилки и аерозоли. 

Среди другите съвети са:

- Не бързайте да включвате климатика на макс - има риск от поява на микропукнатини по предното стъкло на автомобила от внезапния студ.

- Отворете прозорците и вратите преди пътуване, за да може нажеженият въздух да напусне купето - след няколко минути включете и климатика.

- Достатъчно е, ако в колата температурата е с 6-7 градуса по-ниска, отколкото навън. 

Когато на улицата е твърде горещо, ние се чувстваме вели и раздразнителни, а за шофьорите това е много опасно. Затова специалистите препоръчват да се придържаме към следните правила: да пием достатъчно вода, защото обезводняването може да ни "замъгли съзнанието", да повиши нивото на безпокойство и депресия. 

Трябва много внимателно да следим какво усещаме. Жегата изостря емоциите, реагираме по-силно на ситуации, отколкото трябва. Дори понякога нападаме близките си, държим се гневно на пътя. Старайте се да усещате тези моменти и да се успокоявате своевременно. Ако е необходимо спрете да си починете.  

 

КОМЕНТИРАЙ