Експертите отговарят: Трябва ли да подгряваме двигателя през лятото?

  • 26.06.2019 9:00 /
  • 2006 /
  • 0
Експертите отговарят: Трябва ли да подгряваме двигателя през лятото?

Експерти отговориха на въпроса, мъчещ хиляди шофьори по целия свят, трябва ли през лятото двигателят да се подгрява. Оказа се, че отговорът се намирана повърхността. 

По данни на изданието "Автовзгляд", в инструкциите за експлоатация на автомобила конкретно не е посочено, дали в топло време трябва да се даде известно време на двигателя да поработи на празен ход, защото това веднага ще "предизвика претенции от страна на различни екологични организации", защото в момента на подгряването в атмосферата "се изхвърлят повишени количества вредни вещества". Затова производителите на автомобили отричат тази не много хитра манипулация. 

Но автомобилните експерти настояват, че подгряването на двигателя е необходимо за нормалното функциониране на колата. Работната температура на двигателя е 90 градуса, при това системата на силовия агрегат достига тази температура неравномерно: първоначално се загряват камерите за изгаряне, след това охлаждащата течност, а след това маслото в двигателя и, най-накрая, катализатора. Затова, твърдят експертите, за да се удължи експлоатацията на мотора, е  необходимо да му се дадат няколко минути да поработи на празен ход. 

Също така опитните шофьори не препоръчват веднага след запалването двигателят да се натоварва твърде много: рязко да се подава газ и да се шофира на високи обороти. Плавният ход, по думите им, е залог за дългия живот на двигателя. 

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ