Експерти разясниха кои са най-опасните грешки, допускани от шофьорите

  • 05.12.2021 9:50 /
  • 11926 /
  • 0
Експерти разясниха кои са най-опасните грешки, допускани от шофьорите

Специалистите от британското списание What Car? са съставили списък с най-често срещаните грешки, които допускат водачите. В публикацията се обяснява защо е важно да се работи по тях.

Шофьорите на автомобили с автоматични трансмисии често забравят да задействат ръчната спирачка при паркиране. What Car? посочва, че не бива да разчитате единствено на режим parking в автоматичната трансмисия, тъй като тя може да не е в състояние да спре автомобила от потегляне при труден терен, което може да доведе до инцидент и големи щети.

Водачите на превозни средства често забравят да проверяват състоянието на гумите. Дълбочината на протектора и налягането в гумите трябва да се проверяват поне веднъж месечно, тъй като дълбочина на протектора под 1,6 мм не осигурява необходимото сцепление.

Слушането на силна музика в автомобила също е грешка, тъй като намалява способността на водача да се концентрира. Доказано е, че ниво на звука от 95 децибела увеличава времето за реакция с 20%.

Пет начина да удължите живота на амортисьорите на автомобила си

Не трябва да шофирате в "сляпата зона" на съседния автомобил - трябва да излезете от нея, като намалите скоростта или изпреварите автомобила. В най-лошия случай има смисъл да поставите дланта си върху бутона на клаксона, за да може в случай на опасна ситуация незабавно да уведомите съседния водач за "съществуването си" със звуков сигнал.

Много шофьори забравят правилния начин на седене зад волана. При машини с механична скоростна кутия краката ви трябва да са леко свити, защото трябва да задействате педала на съединителя.

Височината на седалката трябва да се регулира така, че да имате добра видимост на всички страни от вашата гледна точка. Ръцете ви трябва да са леко сгънати в лактите, а китките - върху волана. Ако това е направено правилно, водачът може лесно да достигне педалите, скоростния лост и волана.

От какво зависи животът на батерията на електромобила

При аварийно спиране в съвременен автомобил не е необходимо да се страхувате да натискате педала на спирачката, тъй като блокирането на колелата се предотвратява от ABS.

Шофьорите често се разсейват по време на път със своя смартфон или мултимедийна система. Това е груба грешка - трябва да гледате напред и мислено да визуализирате възможното развитие на пътната обстановка, за да сте готови да реагирате правилно.

Когато слизате от автомобила на място за паркиране, не забравяйте първо да погледнете в огледалото за обратно виждане и наоколо, тъй като сблъсъците с пешеходец, велосипедист или друго превозно средство са доста чести. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ