Експерти разкриха как автомивката може да нанесе поразии на вашата кола

  • 17.07.2019 11:00 /
  • 2374 /
  • 0
Експерти разкриха как автомивката може да нанесе поразии на вашата кола

Много автомобилни ентусиасти биха искали да научат, може ли колата им да се повреди по някакъв начин, ако бъде мита на автоматична автомивка. За съжаление, отговорът на специалистите по този въпрос е положителен. Автомивките, естествено, са различни. Но нито една от тях не е полезна за автомобила ни. 

Поврежда се покритието на каросерията дори тогава, когато автомобилът се мие ръчно с каквито и да е препарати за почистване. Опитен експерт разказва, че единственото, което собственикът на автомобила може да направи, е да намали щетите до минимум при преминаването през автоматичната автомивка. 

За да се направи това, специалистът препоръчва да се спазват само няколко лесни правила. 

1 Избор на автомивката 

Към момента своите услуги предоставят автомивки от два основни типа - стар и нов. В първия почистването се извършва чрез четки.Собствениците на новите автомивки рекламират своя бизнес, заявявайки, че той не употребява препарати, въздействащи на боята по каросерията и не я увреждат. Но тази информация, за съжаление, не е нищо повече от маркетингов ход. Опитните автолюбители добре знаят, че старият начин за миене на автомобили с четки е по-щадящ. 

Четки или скръбери? 

Космите на четките притискат абразивните частици в мръсотията към каросерията не толкова силно. При това по-голямата част те просто ги пропускат, след което те се измиват от чистата вода.  

При автомивките от новото поколение за почистването на колата се използват скръбери, които плътно прилягат към боядисания метал по цялата му повърхност. При това тези приспособления се използват за измиването на голям брой автомобили.Затова по тях остава и голям брой абразивни частици от предишните автомобили.  

Лазерни автомивки

В тези автомивки колите се почистват без помощта на четки или гъби. Мръсотията по автомобила в лазерните автомивки се измива под напора на силна струя вода. Изглежда, че това не може да повреди по никакъв начин боята на колата. Все пак абразивните частици при тази методика нямат въздействие върху боята. 

Но, за съжаление, боята може да се повреди и в този случай. Работата е там, че за измиването на колите лазерните автомивки обикновено използват по-силни препарати, отколкото обикновените. Да се измие автомобила без четки или гъби е доста сложна задача. При това трябва да се признае, че лазерните автомивки нанасят по-малко щети от другите при правилен избор на препарати, но все пак боята по каросерията се уврежда. 

Няколко полезни съвета 

Опитните автомобилисти са на мнение, че най-безопасният начин за измиване на автомобила е ръчния с употребата на гъби и парцали. Експертите съветват собствениците на автомобили, които не разполагат с такова време, да се придържат към няколко прости препоръки. В автомивката шофьорът на първо място трябва да разгледа колите, които са пред него. Ако те са твърде мръсни, то е по-добре той да отиде в друга автомивка, за да почисти колата си. Или пък да използва същата автомивка, но по-късно. За да се почистят четките и скръберите от голямото количество мръсотия, са им необходими няколко цикъла на изплакване. 

Също така трябва да се огледа и самата автоматична автомивка. Ако поне отвън тя изглежда чиста и съвременна, измиването на колата в нея би било сравнително безопасно. Да се доверява колата на персонала на мивка с лош външен вид не е хубава идея. Също така експертите не съветват собствениците на коли да се охарчват за допълнителни услуги, предоставяни от автомивката. Например, не е нужно да се дават излишни пари за натриването на вакса. Това е доста скъпо покритие, което, естествено, прави автомобила по-блестящ и красив. Но то буквално ще падне до няколко дни. 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ