Експерти предупредиха защо не трябва да оставяте дезинфектанти в колата през лятото

  • 26.05.2020 8:10 /
  • 1288 /
  • 0
Експерти предупредиха защо не трябва да оставяте дезинфектанти в колата през лятото

Летният сезон вече е тук. Слънцето свети все по-ярко и става все по-топло. Поради това интериорът на автомобил, паркиран на открито, се загрява, което води до до доста голямо повишаване на температурата вътре в него.

Как това се отразява това на състава на антисептика, оставен в колата? Защо използването му може да бъде не само безполезно, но и опасно?

По време на пандемия на всички бе препоръчвано да си дезинфекцират ръцете с антисептик поне по няколко пъти на ден, за да се избегне инфекция.

Поради тази причина мнозина от нас са се запасили с по няколко бутилки дезинфектанти.

Съхраняваме на различни места, така че винаги да са ни под ръка. При това трябва да сте наясно, че има място, където никога не трябва да оставяте бутилка дезинфектант - едно от тях е колата.

Антисептикът съдържа алкохол и други съставки, които под влияние на високата температура, която се повишава в колата през лятото, причиняват изпаряването на съдържанието на бутилката.

В резултат на това вече не може да се гарантира, че дезинфектантът ще бъде толкова ефективен, колкото преди.

Това казват фармацевти и лекари.

Освен това, поради високите температури, химическият състав на дезинфектанта може да се промени и дори да предизвика алергична реакция, когато се приложи на ръцете.

Оказва се, че антисептикът вече няма да убива бактерии и вируси, а по-скоро може да навреди на кожата ви.

Вслушайте се в тази препоръка и за ваша безопасност не съхранявайте дезинфектанта в купето през лятото.

КОМЕНТИРАЙ