Експерти посочиха кои са причините да се промива двигателят преди смяната на масло

 • 04.02.2023 9:50 /
 • 5277 /
 • 5
Експерти посочиха кои са причините да се промива двигателят преди смяната на масло

Сред собствениците на автомобили има такива, които не знаят защо е необходимо да се промива захранващият блок.

Междувременно експертите уверено твърдят, че промиването на двигателя е необходима стъпка в процеса на смяна на смазочния материал.

Защо това е важно от техническа гледна точка и как тази операция може да повлияе на състоянието на автомобила? Тук трябва да се обърне внимание на няколко важни аспекта, пише fakti.bg.

Може да се започне с неоспоримия факт, че самата смяна на моторното масло е важна част от поддръжката на автомобила. Спомага за осигуряване на непрекъсната и надеждна работа на агрегата, както и за удължаване на експлоатационния му живот.

Но за да бъде смяната на маслото ефективна и да не създава проблеми по време на последващата работа на двигателя, просто е необходимо да го промиете.

Определиха най-добрите нови автомобили според съотношението цена-качество СНИМКИ

По-точно, в този случай става въпрос за превантивно почистване на частите, включени в смазочния кръг. Защо е толкова важно?

Трябва да се има предвид, че цветът на използваното масло винаги е „по-черен“ от този на прясно зареденото масло, тъй като съдържа мръсотия и продукти от износването на мотора.

С течение на времето те се натрупват вътре върху повърхностите на частите на двигателя, като по този начин намаляват производителността на силовия агрегат.

Добавянето на специален почистващ препарат към системата прави възможно разтварянето и отстраняването на повечето такива вредни за мотора замърсители. Това е необходимо и за да се предотврати смесването им с новото двигателно масло.

Начини за увеличаване на пробега на електрическите автомобили през зимата

Този подход позволява в бъдеще да се гарантира, че смазочният материал и двигателят гарантирано притежават свойствата и характеристиките, определени от производителя.

В допълнение, промиването на двигателя също помага за премахване на отлаганията вътре в отделните компоненти. Като например бутала и клапани. Ето защо за повечето технически подготвени шофьори дилемата - да промият или да не промият двигателя при смяна на маслото - никога не възниква.

Освен това днес в продажба има много различни препарати за промиване, произведени от доказани фирми и препоръчвани от автомобилните производители.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • гном
  04.02.2023 12:35
  пълни глупости явно трябв атърговията да върви,мойта хонда на 400000 км не съм и промивал нищо и е огън и н е гори масло
 • travanliyski
  04.02.2023 20:21
  Твоята хонда не гори масло ,а го яде !!!!
 • Георги
  05.02.2023 14:06
  Ако е сменяно на време маслото ,не е нужно от промивка ,но ако е карано доста след експлоатационния му период ,трябва да се промие,защото найстина зацапва новото масло ,но все пак това е и една от функциите на маслото освен да смазва ,да обира мръсотиите
 • Жоро
  12.02.2023 13:56
  Едно време баба все плакнеше тигана
 • Над милион км.
  17.02.2023 5:09
  При редовна смяна на качествено масло,и филтър на година време,или изминат пробег ,зависи кое настъпи първо, смолисти отлагания и утайки няма как да има.а да не говорим за пълна синтетика,всеки знае че то има много силни миещи качества.