Експерти посочиха проблемите с вече "преобутите" за лятото автомобили

  • 27.04.2021 9:29 /
  • 1344 /
  • 0
Експерти посочиха проблемите с вече "преобутите" за лятото автомобили

Пролетта автомобилистите започват подготовката на колата за летния сезон. Мероприятието е доста отговорно, защото става дума за ревизия на важните възли и агрегати. 

Особено внимание логично трябва да бъде отделено на колелата. Необходима е смяна на зимните гуми с летни. Тук най-важно е правилото правилно да се сметне времето за "преобуване", което не винаги се получава. 

Колебанията в климата водят до това, че шофьорите с летни гуми се оказват насред доста сурови климатични условия, наподобяващи зимните. 

Експертите посочват проблемите, с които могат да се сблъскат тези шофьори. 

Трудностите на сезона 

Нестабилното пролетно време особенно тази година демонстрира неизбежността на неприятните изненади на пътя. 

През деня времето може да е сухо и слънчево, а вечерта да вали, през нощта пък може да има замръзвания и поледица. 

В резултат, на сутринта летните гуми няма да се представят по най-добрия начин. 

Автомобилните експерти предупреждават за възможни рискове от повреждане на самите гуми, затова трябва да бъдете изключително внимателни по време на шофиране. 

Препоръчва се с "преобуването" на колата да не се бърза, изключение може да се направи за колите със задвижване и на четирите колела. 

Това също въобще не означава, че зимната гума ще ви гарантира липсата на неприятни последствия. 

При хубаво време горният слой на гумата ще започне да се износва доста по-бързо. Рисковете обаче при шофиране с летни гуми по заледени пътища са още по-големи. 

Кога да сменим гумите с летни? 

Откъм климат съществува един основен принцип кога се слагат летни гуми вместо зимни. Той е, че към него се пристъпва, когато средната денонощна температура прескочи границата от +7°C. Всяка година този момент настъпва в различно време, тъй като температурите в този междусезонен период са твърде променливи.

Дори и най-точните метеорологични прогнози не могат да ни гарантират кога ще стане за постоянно по-топло.

Все пак ги следете от февруари с месец напред и сравнявайте различните сайтове с прогнози. Така ще знаете най-добре кога се сменят зимните гуми с летни 2021 година.

Законовият фактор при смяна зимни с летни гуми 2021 година

Дори и прогнозата да сочи трайно затопляне във вашия район още преди 1 март, недейте да бързате за смяна на зимни гуми с летни. Да, в България няма действащ конкретен закон за зимни гуми, а само разпоредби в Закона за движение по пътищата.

И все пак изчакайте поне да мине месец февруари. Причината е в приетото в края на 2016 година на второ четене изменение в ЗДП. Според него от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”.

Затова изчакайте да дойде март и времето да се стабилизира топло за поне около седмица. След това спокойно можете да направите смяна на зимни гуми с летни и да карате уверено по пътищата на страната.

Разбира се, бихте могли да го сторите и по-рано. Тогава обаче е препоръчително в последните поредни снежни дни да си осигурите алтернативен начин на придвижване. Такъв например са различните средства на обществения транспорт.

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ