Експерти обясниха трябва ли да се сменя маслото в колата, ако постоянно доливаме ново

  • 08.12.2022 9:45 /
  • 13367 /
  • 1
Експерти обясниха трябва ли да се сменя маслото в колата, ако постоянно доливаме ново

Битува един мит за маслото и двигателите на колите - вследствие на горенето на масло и доливането на ново маслото в двигателя се обновява няколко пъти от смяна до смяна, а това обаче означава, че ... 

двигателят продължава да си работи равномерно със замърсено масло, развенчават го експертите. 

Съвременните двигатели много обичат да си похапват масло. А автомобилните производители посочват в инструкциите за експлоатация на колата понякога доста неверни допуски за "нагар": от 1 литър на 1500 километра до дори 1 литър на 1000 километра при работа в доста тежки условия. 

Но, както и преди, за нормална се се смята загубата на масло от 1 литър на около 10-15 хиляди километра. 

Един от начините да се намали разхода на масло е то да се сменя по-често. Тоест, ако двигателят хапва масло в твърде големи количества, най-добре е да не бавим неговата смяна, като разтваряме наполовина отработеното масло със свежо.

Целесъобразно е маслото да се сменя цялото, нищо, че това малко ще увеличи удара по портфейла на шофьора. След смяната на маслото неговият разход ще бъде минимален. Горенето на масло започва, когато маслото започва да старее. 

При смяната на маслото се сменя и масления филтър. В резултат двигателят работи с чисто масло с добри измиващи свойства, и така то преминава по каналите доста по-лесно. 

"Често се случва така, че маслото почти не гори на първо време след смяната, а след това започне интензивно да се изразходва. Това говори за това, че то е изгубило своите свойства и трябва да бъде сменено. Горенето е резултат от това, че условията за експлоатация престават да отговарят на качеството на маслото. Това може да се дължи както на тежка експлоатация, дължаща се на агресивно каране, така и на неправилен избор на масло или неговото ниско качество", казват експертите. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Алекс
    12.12.2022 14:03
    Ало Готината медия Абе да не си преместихте офисите в клиника за бавно развиващи се или другите ги мислите за такива