Експерти обясниха как да защитим автомобилите от кражба с по-прости средства

  • 11.08.2023 10:50 /
  • 4240 /
  • 1
Експерти обясниха как да защитим автомобилите от кражба с по-прости средства

Крадците действат все по-често и нагло дори и в страни със сериозна полиция като Федералната република.

Според Федералната служба на криминалната полиция (BKA) броят на кражбите на автомобили се е увеличил значително през 2022 г. Миналата година в полицейските системи са регистрирани общо 40 300 откраднати коли. Това означава увеличение от около 30 процента в сравнение с 2021 г.

Експертите разкриват кое на практика може да накара крадците да се откажат. Не става дума за скъпоструващи системи, а за по-прости и далеч по-евтини приспособления, пише auto-press.

Такова например е ясно видимо и възпиращо приспособление като заключалка на волана с механично приспособление. Отстраняването му е възможно само с много усилия, а за крадците факторът време е от основно значение.

Подобно и виждащо се средство за защита срещу автокрадци е взаимното закрепване на скоростния лост и ръчната спирачка. Инсталацията му е лесна - конструкцията се монтира на скоростния лост и ръчната спирачка и се заключва с ключ.

Кои са основните причини за повреда на горивната помпа на колите

Продуктът е и практичен защото с компактния си размер може да се съхранява в много жабки. Тук няма радио сигнал, няма как да се сканира честота и няма кражба. По-специално новите превозни средства са оборудвани със система за безключово движение фабрично.

Дистанционното отключване е удобно, но доста лесно за надхитряне от пипливите ръчички. Чрез използване на удължител за радио връзка и скенер за ключове, крадците на автомобили могат да получат достъп до превозното средство за нула време. Тук рецептата е да се прекъсне радиосигнала като съхранявате ключа на автомобила в специална кутия.

Електронни джаджи като алармената система също са идеални за защита на автомобила от кражба. Ако вашият автомобил няма алармена система, собственикът може да го модернизира като проста версия включена в запалката, например.

След това невидимата електроника задейства алармата в случай на вибрации или счупване на стъкло привличайки вниманието към престъплението.

Кои са причините батериите на електрическите коли да се палят

Ако колата бъде открадната въпреки всички предпазни мерки, GPS тракерът ще помогне, ако е бил поставен в автомобила предварително. След това може да се види местоположението на превозното средство на смартфон или таблет и да се следи маршрута на колата.

По-скъпите GPS тракери предупреждават с автоматична аларма, когато превозното средство напусне определена геозона. Те могат и частично да парализират колата.

Като цяло няма панацея срещу кражбата на коли. Въпреки това, комбинация от внимание и технически средства, практически мерки за безопасност и зорко око помага да се гарантира, че превозното средство все още е на същото място, където сте го оставили когато се върнете към него.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • бмв
    20.08.2023 15:41
    пък ако си свалям гумите с джантите всеки път като спирам някъде е съвсем сигурно, че няма да мръдне колата :)