Експерт разкри при каква температура замръзва лятната течност за чистачки на колата

  • 12.10.2022 9:56 /
  • 18634 /
  • 0
Експерт разкри при каква температура замръзва лятната течност за чистачки на колата

Към края на първата декада на последния месец на есента температурите на въздуха се снижават значително, а вече през втората декада може да се очаква и  снижаване на температурата до 1°С през деня и до 2°С през нощта.

Затова, както винаги, шофьорът трябва да има едно на ум и да успее да изразходва наличната лятна течност за чистачки в резервоара, за да може да я замени със зимна такава. Впрочем, ако се вярва на синоптиците, до минусовите температури остава още доста време, в което спокойно може да изразходите дори цяло казанче лятна течност за чистачки. 

Какво казва експертът:  

"Действително, първите замръзвания през нощта не са много далеч. При това, дали такива ще настъпят зависи от това, дали живеете в голям град или извън неговите предели. Градът е по-толъл сам по себе си и понижаването на температурата настъпва по-ксъно. Но отивайки на вилата в планината, а и особено, ако селската ви къща е разположена по на север, вие със сигурност ще може да наблюдавате отрицателни температури през нощта.

Затова е време да се заемете с привеждането на чистачките в зимен режим, тоест да  им сложите зимна течност. Естествено, запас от един два градуса ще ви осигури и лятната течност, все пак подобни разтвори започват да замръзват при но-ниска температура,  отколкото разтворителя (в случая вода).

Все пак препоръчвам да започнете да наливате зимна течност за чистачки още днес. Количеството зависи от това, колко често вие пътувате, колко често ползвате чистачките и има ли колата ви пръскалки и на фаровете. Последните често разполагат с автоматични алгоритми за активиране, например, един на всеки 20 използвания на чистачките на предното стъкло. Такива коли обикновено изразходват течността доста бързо.

Ако пътувате малко и казанчето с течността за чистачки е все още пълно, а прогнозата вещае нощни студове, то е необходимо да източите част от течността чрез системата за пръскане. Най-добре това може да се направи с няколко включвания по 10-15 секунди.

Така пазите между пръсканията ще позволят на системата да изстине. Най-добре е това да се направи по време на пътуване. Също така не е лошо в казанчето да се налее зимна течност готова веднага за -20 градуса. И все пак, ако пътувате доста често, то зимната течност може да се разреди едно към едно с чиста вода". 

Справка

Лятната течност за спирачки се характеризира с понижено образуване на пяна и невисока температура на замръзване. От обикновената вода тя се отличава с високи свойства на измиване, като не оставя следи по стъклото. Влизащите в лятната течност за чистачки вещества предпазват гумените уплътнения на стъклото от напукване.  

С една дума, популярното мнение е, че лятната течност за чистачки замръзва при 0°С - това е мит.

Ако използвате именно автомобилна течност за чистачки, а не вода, то тя до -2°С ще остане течна. 

Също много зависи от разположението в пространството под капака, от наличието или липсата на подгрев на дюзите на системата. Последните спасяват, ако вие все пак забравите да налеете зимна течност, а температурата навън падне до -5°С.

Затова не е необходимо да чакате до последно. Налейте си зимна течност по-отрано, още днес, за да не се налага да търсите топло помещение и да давате пари за ремонт на напукали се елементи на системата на чистачките.  

КОМЕНТИРАЙ