Експерт: Когато сменяте летните гуми със зимни, трябва да вземете предвид естеството на терена

 • 11.10.2023 9:20 /
 • 38302 /
 • 5
Експерт: Когато сменяте летните гуми със зимни, трябва да вземете предвид естеството на терена

Времето за смяна на гумите зависи от много фактори, като се започне от района на пребиваване на собственика на автомобила и се стигне до естеството на района. Автоексперти разказаха какви тънкости трябва да се имат предвид с оглед на смяната на летните гуми със зимни. 

Важно е и къде шофьорът кара колата - в рамките на мегаполиса или колко често излиза извън града, подчертава автомобилният експерт.

Според Закона за движение по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми или гуми с дълбочина на протектора не по-малко от 4 мм.  Но експертът съветва да се съсредоточите върху температурните показатели, по-добре е да играете безопасно и да "смените обувките на колата " предварително, убеден е той.

Друг експерт пояснява, че изборът на гуми също се влияе от финансите на собствениците на автомобили. Сега японските и италианските гуми станаха по-малко достъпни с оглед на цената, но има избор между китайски и румънски продукти. По думите на експерта някои китайски марки не отстъпват по нищо на своите западни аналози. 

Трети автомобилен експерт посочва фактора на естеството на терена - ако е планински, когато температурата падне, гумата променя свойствата си и не дава желания ефект при управление и спиране. Това е изпълнено с негативни последици, предупреждава експертът.

В града температурата е по-висока, а при влизане в магистралата ще бъде по-ниска, това също трябва да се има предвид, подчертава той.

Експерт по гуми и водещ специалист по връзки с обществеността пък, напомня, че е необходимо да се сменят летните гуми за зимни, когато дневната температура не се повишава над плюс 3 градуса по Целзий в продължение на 5-7 дни подред, а през нощта вече има студове.

Можете да смените гумите по-рано, за да не стоите на опашка в магазините за гуми. Освен това е необходимо да се помни за предварителното "разтъпкване" на гумите, особено на тези с шипове.

Това трябва да става при максимални скорости от 60-70 км/ч, без рязко ускорение и спиране, за 500-1000 км. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • valpault
  11.10.2023 12:49
  Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> https://mub.me/medik
 • До к ре тен а
  11.10.2023 14:12
  От по долу! Има.си.специализирани сайтове където да си рекламираш стоката не нормал нико!Плъзнал си като смър дулка по всички сайтове!
 • Наблюдател
  11.10.2023 20:58
  И как ще стане тази работа, да се кара 1000 км с не повече от 60-70 км/ч.? Оформя се нов бизнес - разтъпкване на гуми.
 • Popeye
  13.10.2023 11:56
  Поредната копирана статия с коментари на неизвестни "спецЯлисти". А някой да се замисли, че в БГ не е разрешено използването на гуми с шипове?
 • Metodi
  14.10.2023 17:25
  Стига лъгахте хората, няма закон в България който задължава употребата на зимни гуми законът е за грайфер на гумата. Ако не съм прав. Моля извадете и цитирате закона където пише обосновано - зимна гума, не забравяйте, че има и все сезонно. В очакване на закона за зимните гуми." И със или без шипове"