Експерт каза за кои коли са опасни реагентите по зимните пътища

 • 09.11.2023 10:09 /
 • 3079 /
 • 4
Експерт каза за кои коли са опасни реагентите по зимните пътища

Автоексперт обясни защо защитата от химикали трябва да се прилага през лятото, а не в началото на зимата или есента.

Пътните химикали могат да имат отрицателен ефект върху определени части на превозните средства, но това е по-вярно за по-старите превозни средства.

Освен това е най-добре да актуализирате антикорозионното покритие на автомобила не през есента, а през лятото. Това мнение изрази автомобилен експерт пред Public News Service.

С настъпването на студеното време пътните служби обработват пътищата със соли и реагенти, за да предотвратят заледяване.

Страховете на собствениците на автомобили, че реагентите унищожават металните части на каросерията и причинявайки корозия, не са безпочвени, но новите коли на до пет годишна възраст не са застрашени от пътните соли и реагенти поради фабричната обработка, подчертава експертът.

„Повечето съвременни автомобили са доста добре защитени със смоли, покриващи дъното и всякакви уязвими елементи, като калници, прагове и т.н.

Тоест всички съвременни автомобили са доста добре и качествено обработени с тези заводски продукти. А нашите пътни химикали, по правило, не могат да ги увредят за пет години“, обяснява събеседникът на изданието.

С течение на времето обаче фабричните покрития се „счупват“ поради естествената употреба на колата. В резултат на това върху стандартната смола могат да се появят микропукнатини, през които влагата и реагентите навлизат в частите на автомобила, причинявайки корозионни джобове, уточнява експертът.

Много шофьори имат практиката да купуват кола за пет години, след което я продават и купуват нова, отбеляза експертът.

В този случай няма нужда да се притеснявате за въздействието на пътните реагенти върху автомобила. Но в съвременните условия автомобилът става все „по-ценен“ и се цели по-дългосрочно придобиване, така че е необходимо от време на време да се полагат антикорозионни покрития, както и да се заменят меките „текстилни“ облицовки на калниците с по-твърди такива изработени от пластмаса.

„Но това са дългосрочни, стратегически мерки, които вероятно нямат смисъл точно тук и сега. Ако колата е на пет до седем години, е трудно да се каже дали е необходимо да се направи антикорозионна обработка точно сега. Препоръчително е да отложите тази процедура за лятото, а не да я правите прибързано в есенната киша“, подчертава автоекспертът.

Що се отнася до закупуването на автомобил втора ръка, в този случай е наложително да се актуализира антикорозионното покритие, препоръчва експертът.

Антикорозионното покритие винаги е много полезно за автомобила, увеличава остатъчната му стойност, поддържа целостта на каросерията и придава по-добър и поддържан външен вид на колата.

Освен това, когато се купуват употребявани автомобили, купувачите винаги проверяват долната част. Красив, равномерен слой антикорозионно покритие винаги ще бъде по-добър фактор от люпещата се заводска смола, прави извод екпсертът. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • aryyy
  09.11.2023 11:41
  Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба:----- https://mub.me/medik
 • Emilia
  10.11.2023 0:09
  Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------ https://min.lc/diabexin
 • МютеМи
  10.11.2023 3:55
  утайка да мре, няма приятели, на никой не му пука, най много социалка на 68/78 год, техните я хранеха, нищо, еги и пофката, да мре у канаф/ката безименно демократично, од пробутан. Казах и Ако станеш пеераз ще се намери по голям петеаст от теб да ти пръсне цваидера, и тя не стана. Брей, дмепм
 • Бл.иц
  10.11.2023 4:03
  Пуснете ме да постна, после покрийте новината, не играете честно, наистина