Експерт каза какво да вземете предвид при избора на електромобил

  • 26.08.2023 8:37 /
  • 1214 /
  • 0
Експерт каза какво да вземете предвид при избора на електромобил

Изискванията към батериите за автомобили и камиони са различни.

Любител на електромобилите задава следния въпрос:

– Вярно ли е, че увеличаването на енергийния интензитет на батерията на електрическо превозно средство се отразява негативно на нейната работа?

Експертът отговаря: 

- Особеното при електромобилите е, че тяговите им батерии са тежки . Най-скромните при съвременните пътнически модели тежат 250-300 кг. При лекия автомобил теглото влияе върху ускорението, управлението и спирането.

Например под пода на електрическия кросоувър Evolute i-Sky има тягова батерия с капацитет 85,9 kWh, докато компактният Evolute i-Joy се задоволява с 53 киловата.

Sky е с четвърт тон по-тежък, но предимството на батерията е повече от 60%.

Камионите имат различна ценностна система: основното е товароносимостта. И имат батерии с по-голям капацитет - за да отговарят на общата маса на автомобила. На средно тежък товарен автомобил батериите едва ли ще са под 600-700 кг.

Това са впечатляващи стойности, които при равни други условия отнемат от товароносимостта, така че съветвам създателите на електрически превозни средства винаги да предлагат възможност за инсталиране на батерии с различен капацитет.

А превозвачите на товари ще трябва предварително да изчисляват пробега между зарежданията и натоварването на каросерията, така че паркът от електрически камиони да е възможно най-ефективен.

 

КОМЕНТИРАЙ