Десет изпитани начина да защитим автомобила си от кражба

  • 14.10.2019 9:00 /
  • 4616 /
  • 0
Десет изпитани начина да защитим автомобила си от кражба

Кражбата на автомобил, за съжаление, е доста често явление. Но има и добра новина: в последно време броят на кражбите на коли е намалял.

Въпреки това е хубаво да научите как да защитите вашата кола от злосторници. 

В този материал ще ви представим 10 работещи начина, с помощта на които може да повишите защитата на своята кола. 

В света на съвременните технологии крадците са се научили да пробиват дори и най-сложните механизми. Чупенето на стъкла вече е остарял метод. 

Те разполагат със свои системи и уловки, които към момента производителите на автомобили все още не са се научили да заобикалят. 

Дори от полицията уверяват, че кражбата на кола на 100% не може да се предотврати. 

Долуописаните методи обаче ще помогнат да намалите риска от попадането на вашия автомобил в ръцете на крадците. 

Газ, предизвикващ сълзи 

Наскоро производителят Toyota пусна коли, оборудвани със специфична система против кражба. Тя се състои в това, че автомобилът определя кой се е качил в него чрез смартфона. 

Ако собственикът потвърди своето присъствие, то всичко ще е наред. Ако не, вътре в салона на колата се изпуска сълзотворен газ, който не позволява на никой да се намира в колата. 

Престъпникът, очевидно, ще изпадне в шок.  

Ултравиолетово лъчение 

В САЩ някои собственици на коли монтират в своите автомобили устройства, излъчващи ултравиолетови лъчи, които позволяват на полицаите впоследствие да определят престъпника. 

Проследяването чрез GPS

Най-вероятно, това е най-лесният, но не много надежден начин, за защита на автомобила от кражба. Инсталирането на приложение на смартфона ще помогне на собственика на автомобила винаги да бъде в течение на местонахождението на неговата кола. 

В салона просто се монтира приемник на сигнала (може да е друг смартфон), а на смартфона на собственика винаги се вижда местоположението на автомобила. 

По този начин, дори ако колата бъде открадната, полицията с лекота ще проследи злосторника. 

Дистанционно спиране на двигателя 

В много коли вече са внедрени технологии, позволяващи на собственика да управлява двигателя дистанционно. Например, ако колата е била открадната, но в нея има датчик за GPS, то с помощта на смартфон може да се спре работата на двигателя. 

Престъпникът няма да може да тръгне, а собственикът ще върне имуществото си. 

Скрита камера 

Малките бръмбърчета ще помогнат за повишаване защитата на вашия автомобил или, поне, ще увеличи шансовете тя да бъде намерена след кражба. 

Скритата камера може да бъде сложена на практика навсякъде, откъдето би се видяло лицето на злосторника. Има толкова малки "бръмбарчета", че на практика те не могат да бъдат забелязани с просто око.  

Фолио

Много коли са оборудване с безконтактно стартиране на двигателя. Тоест, собственикът не трябва да вади ключа от джоба си и да го слага в съответното гнездо. 

Но много крадци е възползват именно от това: с помощта на специални устройства те увеличават сигнала на ключа, намирайки се до него, което позволява на злосторниците също да запалят автомобила без ключ. 

За да се избегне това, е необходимо само ключът да бъде увит в няколко слоя фолио. То няма да позволи сигналът да бъде уловен. 

Контрол 

Много мошеници също използват функцията за централното заключване с помощта на заглушаване на сигнала. 

Дори полицията съветва да обръщате внимание на състоянието на ключалките при напускане на автомобила и да се убедите, че сте ги затворили. 

Защитна лента 

Макар и кражбата на кола с помощта на чупенето на стъкла да е сведена на практика до нула, трябва всячески да затрудним работата на крадците. Един от тези начини е слагането на защитна лента върху стъклото на колата. Тези ленти затрудняват чупенето на стъклото, а това означава, че се затруднява и работата на крадците. 

Блокиране 

Блокирането на волана и колелата е най-старият начин да се спаси автомобила от кражба. Докато собственикът не разблокира системата, воланът няма да може да се движи. 

Избор на място за паркиране

Ето едно просто правило: колкото е по-оживено мястото, толкова е по-безопасно то за вашата кола. И обратното, ако на мястото на практика няма хора, то злосторниците въобще няма да се поколебаят да направят опит за кражба. 

Затова, ако имате избор, винаги оставяйте колата си там, където има повече движение и улична активност. 

Също не трябва да се оставят документи в автомобила, като застраховката. Все пак с тях крадците могат да изпратят автомобила ви зад граница, където откриването му ще е доста по-трудно. 

Заключение 

Всеки от гореизброените начини за защита е ефективен в определена ситуация. 

Ако е необходимо максимално за защитите своя автомобил, не е необходимо да харчите за скъпо струващи системи за защита. 

 

КОМЕНТИРАЙ