Бутони в колата: Знаете ли за какво служат?

  • 08.02.2019 10:51 /
  • 7566 /
  • 0
Бутони в колата: Знаете ли за какво служат?

Колкото и добър шофьор да сте, това не означава, че познавате колата от А до Я. Дори може да се каже, че водачи с дългогодишен стаж не знаят някой бутон за какво служи. Има бутони, които се срещат в някои от автомобилите, които са напълно неразгадаеми. Сега ще ви разкажем за някой от тях.

Рециркулация на въздуха

При много от по-старите автомобили (такива са например някои модели на АвтоВАЗ) изобразяват функцията за рециркулация на въздуха в салона по свой собствен начин - във вид на стрелки в кръг. Не всички разбират за какво иде реч. При по-новите коли тази функция е изобразена по-добре - със стрелка, влизаща в контурите на автомобил и е далеч по-разбираема от стрелките в кръг.

Изключване на обемни датчици

Този бутон съществува при автомобили с фабрична алармена инсталация и има за цел да деактивира обемните датчици в купето. Това се прави ако в салона на колата оставите домашен любимец, например. Бутонът е рядко срещан, но го има в някои модели, така че не е зле да знаете за каква се използва.

Предпусков нагревател

У нас не са много автомобилите с такава система, но в скандинавските държави този бутон е доста често срещан в колите. Устройството е много полезно, особено за страни със студен климат, но изобразяването на функциите му на бутона е неразбираемо. Бутонът включва подгряване на двигателя преди той да бъде запален.

КОМЕНТИРАЙ