Британски учени: Жадните зад волана са много по-опасни от пияните

  • 15.10.2018 10:26 /
  • 1398 /
  • 0
Британски учени: Жадните зад волана са много по-опасни от пияните

Изведнъж забелязвате, че започвате да допускате на пътя малки, но потенциално опасни грешки. Уж сте се наспали, чувствате се нормално, но все пак нещо не е както трябва! Може би ви мъчи жажда? 

В дадения случай въобще не става дума за алкохол, а за вашия воден баланс. Водният баланс на човека е много важен фактор, който не трябва да бъде пренебрегван, все пак течността е основа за всяка една клетка. Учени от университета в Лафбороу проведоха изследване, за да установят как влияе обезводняването върху реакциите на човека. 

Участниците първо са получавали по 200 милилитра течност на час, а в деня на изпитанията те са получавали само по 25 милилитра вода в същите времеви интервали. Било установено, че в първия случай участниците в изследването допускали средно по 47 незначителни грешки зад волана, а когато те били обезводнени, те правили средно по 101 грешки, което прилича на ситуацията, когато хората са под въздействието на алкохол.  

Когато организмът е обезводнен, човекът мисли по-зле, при него настъпва състояние на сънливост и апатия, което води до досадни грешки, например, пропуска завой или отбивка от магистралата. Над 90% от катастрофите в света се случват заради човешки грешки, а обезводняването често е съпътстващ фактор на тези грешки, защото жаждата замъглява мозъка тогава, когато вие трябва да сте много внимателни и концентрирани. 

За да поддържате водния баланс в организма си, учените съветват винаги да държите под ръка в колата си бутилка с вода и да пиете често на малки глътки. При това кафето и колата не заменят пиенето на вода, категорични са специалистите.  

 

КОМЕНТИРАЙ