Безценни 11 съвета за шофьорите през есента

  • 02.09.2020 8:34 /
  • 791 /
  • 0
Безценни 11 съвета за шофьорите през есента

През септември дължината на деня започва да намалява. В това няма нищо страшно: това е първият сигнал за настъпването на зимата. Ще стане малко по-студено и тъмно, човек може да го налене есенната меланхолия. Като цяло, време да се концентрираме на пътя малко повече. 

Тръгваме на училище

Вирусът си е вирус, но 15 септември не е отменен: броят на децата по пътя разко ще се увеличи. Не трябва да се разчита на това, че те ще пресичат улицата само на зелено и ще престанат да гледат в екраните на своите смартфони. Утроете вашето внимание. 

Не забравяйте светлините 

Ако лятото може и да се забравяли да ги включите, с идването на есенния сумрак границите на пътната настила бързо започват да се сливат с чернотата на околния пейзаж. При това насрещният транспорт ви заслепява с ксеноните си и светодиодите си. 

Това е намек, че не е лошо да проверите как работи светлинната ви уредба. Лятото са били достатъчни и дневните светлини, но сега е време да се включат истинските светлини. 

Не се подхлъзвайте! 

Есента е като истинската жена: тя предпочита да не повтаря своите предишни номера, а да си измисля нови. Да, септемември е прекрасното циганско лято, но и първите студени дни никой не е отменял. 

Нито един синоптик няма да може с точност да каже, дали те ще се случат на първи или 30 септември. А да се пързаляме с колата може не само по лед: мокрите паднали листа с удоволствие ще ви предоставят тази възможност. И никакви АБС-и няма да ви дадат 100-процентова увереност в това, че колата ще продължи да ви слуша. Като цяло намалявайте скоростта пред хлъзгави на вид участъци. 

Теорията е проста. При скорост от 100 километра в час за една секунда колата изминава 27 метра. За да се спре колата с тази скорост, са необходими около 90 метра сух асфалт или 124 метра мокър. 

Колко повече ще отнеме на колата по мокрите листа е трудно да се каже. 

Говореки за листата, ще ви припомним още една шега на есента. Падналите листа лесно задръстват въздухопровода на парното. От време на време е хубаво боклукът да бъде чистен. 

Красиво, но мръсно 

Септември е не само пищни багри на есенни листа, които блестят на слънце. Има и нещо съвсем друго: лек дъждец и кашата от мръсотия на предното стъкло Тук имате двама помощници: нормалните чистачки (може би е време да смените износените с нови) и тубичката с течност за чистачки. 

Напомняме, че чистачкит са си консуматив, при което евтин. Експертизи многократно са показвали, че дори и при много голяма разлика в цената скъпите чистачки почти по нищо не превъзхождат евтините. 

Впрочем, има още един важен помощник! Никой не е отменял и парцала, който от време на време трябва да минава по стъклата и фаровете. 

Що се отнася до течността за чистачки, то септември едва ли ще бъде чак толкова студен, затова не си струва да наливате такава с голямо съдържание на спирт. 

Недостатъкът ѝ е силно известен: силна воня. 

Превземаме водните прегради 

Локвата може да бъде не само красива, но и много опасна, понякога даже смъртоносно. Когато летящият автомобил нагази с колелата си в локвата, се появява мощен въртящ момент, стремящ се да подхлъзне колата в една или друга посока. Шофьорът инстинктивно започва да върти волана, но след това започва лотарията. 

А всичко, което трябва да направи човек, е да намали скоростта, ако няма възможност да заобиколи локвата. Ако не се успели да намалите, тогава не правете резки движения с волана. 

В редица случаи локваа се оказва невероятно дълбока - под нея може да се крие отворен капак и други неприятности. А ако локваа пред вас се среми да плисне стена от вода пред вас, то всеки един миг може да се окаже последният в живота на двигателя. Водата, както е известно, на практика не се свива, и затова хидроударът при попадането ѝ в цилиндрите мигновенно прекратява движението на буталата и валовете. 

Като цяло, отнасяйте се към локвите с уважение. 

Изтръскваме! 

Трявба да се провери какво се е натрупало в багажника през лятото: бански, шишове за шишчета, фризби в настъпващия сезон едва ли ще ви трябват, но старото топло яке може и да ви влезе в употреба. С колата може да се случи всичко, а в тънката си ветровчица може и да се вкочените. 

Тоците на автомобила

През лятото акумулаторите работят прекрасно: топло е, светло е... С настъпването на потреблението на електроенергия нараства значително: фарове, парно, чистачки, вентилатори и така нататък. Изправният акумулатор няма да се изплаши от това, но вече полуиздъхналия в едн момент просто ще вдигне ръце. 

Това е още по-вероятно при кратките къси ежедневни птувания из града, когато акумулаторът няма време нормално да се зареди. 

Като цяло проверете състоянието на своя акумулатор: може би е време да го смените с нов. 

Какъв акумулатор да си купим? Под никакъв предлог не взимате евтин. Ниската цена е верен признак за това, че акумулаторът е направен с недостатъчно олово, а затова и капацитетът му е по-малък. 

КОМЕНТИРАЙ