Безаварийно нощно шофиране с автомобил: 9 основни правила за безопасност

  • 09.09.2018 10:20 /
  • 4196 /
  • 1
Безаварийно нощно шофиране с автомобил: 9 основни правила за безопасност

Според статистиката, в тъмните часове на денонощието, вероятността да се стигне до инцидент се увеличава няколко пъти.

Но ако запомните и се придържате към деветте основни правила за нощно шофиране, то ще можете да се предпазите от подобни неприятности.

 

1.Регулиране на фаровете

Ако в автомобила няма възможност да се регулират фаровете в автоматичен режим, преди да се отправите в нощно пътешествие, е необходимо да го направите самостоятелно. За това трябва да имате предвид броя на пътниците и доколко е запълнен багажникът. Например, ако на задната седалка е един човек - поставете хидрокоректора на "1", ако са двама - на "2", в случай на запълнен багажник се използва режим "3". Старайте се да не забравяте, когато се намирате непосредствено зад кола да изключите дългите светлини, така че да не заслепяват през огледалото за обратно виждане другия шофьор.

 

2. Предното стъкло

Развийте навик всеки месец да почиствате идеално предното стъкло и го измийте не само отвън, но и от страната на салона. Малки петна от масло и леки отлагания на мръсотия са незабележими през деня, но през нощта в тези невидими зони се получава пречупване на светлината на фаровете от насрещните автомобили. В случай, че стъклото е много замърсено може да се получи пълна загуба на видимост за известно време. А това може да е свързано със сериозни последици.

 

3. Задминаване с насрещните автомобили

Дори ако вие и шофьорът, който идва срещу вас сте превключили на къси светлини, това не изключва възможността за временно ослепяване. Дори и за много кратък интервал от време, но е необходимо да минем на сляпо. И тъй като за инцидентите на пътя не е необходимо много, е по-добре да бъдете презастраховани и за този интервал да преместите крака си от педала на газта на спирачката. В случай на опасност това ще увеличи бързината на реакцията ви.

 

4. Един фар

Ако в далечината на противоположната лента просветне един фар  - това не е непременно мотоциклет, може да е кола, а зад волана може да е пиян шофьор. Ако предположим първоначално най-лошия вариант - по-добре е да забавите и да преминете по близо до бордюра. Презастраховката не е излишна.

 

5. Заслепяващ автомобил пред вас

За да не се заслепите, когато срещнете некоректен водач на пътя, опитайте се да погледнете малко странично по посока на пътя. В този случай дори и най-яркият фар няма да ви заслепи.

 

6. При нанагорнище и наклон

Когато се приближавате до изкачване, не забравяйте, че ако внезапно на върха има насрещна кола, то неизбежно ще ви заслепи. И трябва да сте готови за това. Но в същото време самите вие ще заслепите другия шофьор, ако се окажете първи на хълма.

 

7. Непознат път

Много е опасно да шофирате през нощта по неизвестни пътища. В този случай всеки завой може да бъде опасен. Качеството на зрението през нощта е значително намалено, завоят може да се окаже много по-стръмен, отколкото изглежда, преди да влезете в него.  Може качеството на пътното платно да не е добро или някакъв предмет да има по средата на пътя. Като цяло, в такива ситуации е необходимо да се движите с такава скорост, че в случай, че е необходимо да можете да спрете.

 

8. Камионите - потенциални източници на опасност

Камионите са една от основните опасности на нощните пътувания. В края на краищата, действителните им размери рядко могат да се различат на светлината на фаровете. Така например, от тировете може да стърчи нещо с няколко метра настрани, може да е  "удължен" от някакъв обект. Това е много опасно, така че трябва да бъдете изключително внимателни.

 

9. Острота на зрението

Нощното време е несвойствена среда за човешкото око, така че остротата на зрението е значително намалена, дори при включените фарове. За да виждате по-добре на тъмно - поставете малка част от лимон под езика си - това помага. Именно това е методът, използван от пилотите от Втората световна война по време на нощните бомбардировки. /auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • ЦЕРБЕР
    09.09.2018 22:47
    НЕГРАМОТНИКО,какво си учил,кой клас си завършил? 3. Задминаване с насрещните автомобили-това е разминаване,глупако! 6. При нанагорнище и наклон-това е само НАГОРНИЩЕ,СМЕШНИК!