Бели букви на зелен фон: Какво означават тези стикери върху камионите

  • 24.10.2021 10:50 /
  • 16628 /
  • 0
Бели букви на зелен фон: Какво означават тези стикери върху камионите

На кабините на камионите можете да видите всякакви знаци и табели. Например загадъчните бели букви на зелен фон.

Предназначението на тези символи често е неясно за хората, които не са запознати по темата. Много шофьори си задават въпроси за тяхното значение. Нека разберем какво представляват те.

Знаците със зелен фон и бяла буква (или цифра) върху него могат да се видят на повечето тирове и камиони за дълги разстояния. Подобно на повечето други знаци и маркировки на големите търговски превозни средства, тези знаци не се поставят за красота.

Те са предназначени предимно за информиране на полицията, а не на шофьорите около тях. За обикновените граждани тези знаци не представляват особен интерес. И така, какви са тези обозначения?

Цифрите "3/4/5/6" или латинските цифри "III/IV/V/VI" - това са указания, които показват съответствието на автомобила с един или друг екологичен стандарт: Euro 3/Euro 4/Euro 5/Euro 6.

Зрелищно: Вижте как спират камионите с отказали спирачки ВИДЕО

Буквата "U" или "E" е съкращение от "Umwelt" или "Environment" - означава, че машината отговаря на екологичния стандарт Euro 2 и не е по-шумна от 80 дицибела. Човешката реч е 45 дицибела.

Буквата "S" означава "Supergruеn/Green and Safe Lorry" и е още по-усъвършенствана версия на описаните по-горе обозначения. Освен това знакът показва, че автомобилът преминава технически преглед всяка година.

Защо американските тирове имат дълга предница, докато при европейските е плоска

Буквата "L" се разшифрова като "Larmarm Kraftfahzeuge" и означава камион с ниско ниво на шум. Това позволява превозното средство да се управлява между 22:00 и 5:00 ч.

Буквата "G" - означава "Gerauscharm Kraftfahzeuge" и е напълно аналогична на описания по-горе символ с тази разлика, че се използва не в Германия, а в Австрия.

Струва си също така да се отбележи, че на официално ниво всички тези букви се използват само в Европейския съюз. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ