5 неща, които трябва да държите в колата си прeз зимата

  • 06.02.2022 11:50 /
  • 13148 /
  • 0
5 неща, които трябва да държите в колата си прeз зимата

През зимата от водача се изисква максимално внимание и предпазливост. По-специално, за да се избегнат редица проблеми, е препоръчително в автомобила да се съхранява набор от неща, които да улеснят използването му.

Размразител

Номер едно в нашия списък е размразителят. Става дума за почти всяка течност, която съдържа спирт - от тинктура от глог от аптеката до професионални размразители от автомагазините до самия спирт.

Тези вещества са известни с висока степен на проникване и водоотблъскване. Можете да ги поставите в ключалките на вратите, ако те са замръзнали, или пък да добавите спиртосъдържащата течност в измиващата течност.

Разреденият с вода спирт (може да се добавят няколко капки глицерин) също може ефективно да предотврати запотяването на прозорците. Навлажнете кърпа или парцал и изтъркайте до сухо вътрешната повърхност на прозорците. Това гарантира, че прозорците ще останат чисти поне за няколко часа.

Добре е да се сложи размразител в багажника. Тя е подходяща и за обливане на замръзнали чистачки например.

Лопата, помпа

През зимата, особено ако автомобилът ви е със задвижване на едните колела, е важно да разполагате със средства за изкопаване на автомобила от снега. Това включва и лопата, която е незаменима, ако автомобилът ви заседне, когато излизате от непочистено място за паркиране.

Друга полезна вещ, която не всеки шофьор носи със себе си, е автомобилната помпа. Това устройство ще е необходимо, след като изпуснете въздуха в задвижващите колела до поне 1 атмосфера. След тази манипулация ще се увеличи контакта с пътя, както и шансовете ви да се измъкнете от снежния плен. След това трябва само да напомпате гумите.

Каква скорост е смъртоносно опасна при катастрофите

Устройство за стартиране и зареждане

Вероятността автомобилът ви да не може да запали при ниски температури е толкова по-голяма, колкото по-стар е акумулаторът. Ако случаят е такъв, уверете се, че имате със себе си поне едно обикновено устройство за стартиране и зареждане. Това леко и компактно устройство може не само да стартира двигателя, но и да зарежда акумулатора.

Тези устройства обикновено имат по-малък капацитет от акумулаторите, но имат по-голям ток при студен старт. 

Просто прикрепете клемите към клемите на акумулатора, като спазвате полярността, и стартирайте двигателя. Предимството на тези бустери е, че са компактни. Можете да вземете устройството на път и да го пренасяте в багажника с минимална загуба на използваемо пространство. Между другото, много от тези модели се зареждат чрез USB слот и са сравними по размер с малка захранваща банка за смартфон.

Четка със стъргалка

Изглежда очевидно, че почти всеки шофьор разполага с четка и стъргалка. Но от една до друга има разлика. Добрата четка трябва да ви помогне да почистите бързо и ефикасно автомобила си от сняг и лед.

Подходящият модел трябва да има здрав и еластичен материал , така че да почиства ефективно снега и да не поврежда боята на каросерията.

Пластмасата трябва да е твърда и устойчива на механични натоварвания. Добра идея е четката да има допълнителна гумена част. Лесно е да почистите прозорците от мръсотия и разтопен сняг.

Дръжките на качествените четки трябва да са изработени от еластични изолационни материали. Понякога има смисъл да държите две четки едновременно в автомобила. Първата, 40- или 50-сантиметрова четка, е подходяща за почистване на малък слой сняг, а дългата плъзгаща се четка със стъргалка е идеална за цялостно почистване на сняг.

Защо трябва да се загряват амортисьорите на колите при ниски температури

Силиконова смазка

Преди да отидете на автомивка през зимата или дори преди обещаното от метеоролозите застудяване, е добре да обработите уплътненията на вратите, прозорците и багажника със специален продукт.

На първо място в списъка трябва да е силиконовата смазка, която има водоотблъскващи свойства, както и повишена херметичност, звукоизолация и топлинна защита.

Полимерният слой предпазва каучука от изсъхване и успешно се бори със замръзването на вратите в мразовито време. Добре е да обработите и чистачките на предното стъкло. За целта ги намажете със силиконова смазка и ги избършете с чиста кърпа. В резултат на това ще получите защита срещу замръзване и гладко функциониране на чистачките. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ