5 кросоувъра с автоматик, които не се развалят дори при голям пробег СНИМКИ

  • 14.08.2021 9:50 /
  • 29451 /
  • 0
5 кросоувъра с автоматик, които не се развалят дори при голям пробег СНИМКИ

В днешно време, когато на пазара се предлагат все повече автомобили с автоматична трансмисия, трябва да се обърне специално внимание именно на надеждността на автоматика.

Особено полезно е да се поинтересуваме как се представя това устройство, когато автомобилът достигне повече или по-малко значителен пробег.

В крайна сметка автоматичната скоростна кутия е вторият най-скъп компонент в автомобила след двигателя по отношение на поддръжката, ремонта и подмяната.

1. Hyundai Creta

От 2009 г. този автомобил е оборудван със скоростните кутии A6MF1 и A6LF1. И двете автоматични трансмисии работят отлично.

Простата и неусложнена 6-степенна скоростна кутия има обявен експлоатационен живот от 180 хил. км. На практика обаче и двата модела могат да издържат дори 300 хил. км.

Освен в Creta, тези автоматични скоростни кутии могат да бъдат открити в такива автомобили като ix35, Soul, Tucson, Sportage, SsangYong и Jeep. В последните два случая описаните трансмисии имат други названия.

2. Volvo XC60

Автомобилът е оборудван с автоматична скоростна кутия Aisin TF-80SC/81SC, считана в днешни дни за една от най-надеждните в света. Устройството обаче е доста старо и затова постепенно се снема от производство и се извежда от експлоатация.

Пет проблема, които се случват на автомобилите в жегите

Трансмисията може да работи до 350 000 км без основен ремонт. В допълнение към споменатия модел автомобил, тя понякога се среща в такива автомобили като Land Rover Freelander и Land Rover Evoque.

3. Mitsubishi Pajero

Петстепенната автоматична скоростна кутия Aisin TB-50LS се произвежда от 2003 г. и продължава да се пуска и до днес. Първоначално тя е била предназначена за двигателите V6.

Трансмисията се предлага в широка гама модели на японската компания, включително Fortuner, LC и Hilux. Някои казват, че не е необходимо да се сменя маслото в TB-50LS. Това със сигурност не е вярно. Въпреки това, при подходящи грижи, автоматичната скоростна кутия може да измине до 200 хил. км без основен ремонт.

4. Nissan X-Trail

Автоматичната скоростна кутия Jatco JF613E се среща много често в популярния кросоувър. Заслужава да се отбележи веднага, че той се произвежда от няколко производители и затова понякога се среща под индексите AJO, RE6F01A и F6AJA/W6AJA.

От какво зависи животът на батерията на електромобила

Производството на трансмисията започва през 2006 г. и оттогава не е спирало. Скоростната кутия също така понася добре доста агресивни условия и лесно изминава до 250 хил. км. Въпреки това консумативите в тази автоматична трансмисия все пак трябва да се сменят на всеки 50-60 хил. км.

5. Volkswagen Tiguan

И накрая, не може да не се спомене шестстепенната автоматична скоростна кутия 09M. Здрава, проста и надеждна, тя е създадена за немските 3,5-литрови двигатели.

В днешно време скоростната кутия има много модификации. Заявеният експлоатационен живот е точно 200 хил. км. Тези, които са използвали 09M, обаче твърдят, че трансмисията може да издържа 250 и дори 300 хил. км. При правилна поддръжка ще може да се забрави дълго време за основен ремонт. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ