5 често срещани грешки, които повреждат ръчната скоростна кутия

  • 27.03.2021 8:50 /
  • 4078 /
  • 1
5 често срещани грешки, които повреждат ръчната скоростна кутия

Механичната скоростна кутия често се възприема като нещо абсолютно надеждно и изключително издръжливо, особено по отношение на автоматичната скоростна кутия.

В действителност ръчната скоростна кутия е устройство не по-малко нежно и изискващо правилното внимание от страна на водача. Механичната скоростна кутия може да се повреди, включително абсолютно неусетно, като се допуснат една или няколко сериозни грешки в работата й.

Автоматичната скоростна кутия има много предимства пред "старомодната" механична. Именно затова все повече водачи избират "автоматика". Независимо от това, хората, харесващи ръчната скоростна кутия са много голям брой.

Има погрешно схващане, че е много по-трудно да се повреди ръчната скоростна кутия в сравнение с автоматичната. Всъщност това не е така. Освен шофиране със студен агрегат и нередовно техническо обслужване на добрата стара ръчна трансмисия, следните неща причиняват сериозна вреда.

1. Ударно включване

Механичната скоростна кутия не трябва да се превключва твърде рязко. Подобен начин на ударно включване може лесно да повреди подвижните елементи на механизма поради факта, че в ръчната трансмисия няма защитна електроника.

Водачът трябва да наблюдава не само как задвижва превключвателя на лоста, но и как натиска и освобождава педала на съединителя.

2. Непълно освобождаване

Непълно освобождаване на съединителя е допустимо само ако шофьорът кара пистова кола по време на състезание. Колата ни все пак трябва да издържи в пъти по-дълго от състезателна кола. И затова определено не си струва да се използва непълно освобождаване и да се получава напрягане на фрикционните дискове. Трябва да се помни, че задържането на съединителя твърде дълго също не е необходимо.

Колко дълго може да оставите колата да работи на празен ход, без да й навредите

3. Ранно превключване

При механичната скоростна кутия, особено когато се превключва на по-ниска предавка, трябва постоянно да се проявява повишена бдителност по отношение на оборотите. Твърде ранното превключване гарантирано води до повреда на подвижните части на ръчната трансмисия.

4. Неправилен заден ход

Грешка, която допускат много начинаещи: опитват се да превключат на задна скорост, преди автомобилът да спре напълно. Такова превключване може да завърши с приключение под формата на пътуване до най-близкия автосервиз. С висока степен на вероятност с помощта на евакуатор. Въпреки че от един удар ръчната скоростна кутия едва ли ще се повреди напълно, определено не си струва да си създаваме сериозни проблеми.

Сигурен начин, чрез който се разбира дали авто маслото е фалшиво

5. Спиране със съединителя

Честите промени в предавките естествено уморяват шофьора. Особено когато става въпрос за шофиране в гъсто градско движение. В резултат на това изкушението да се спре чрез съединителя нараства. Натоварването върху механизма за управление чрез натискането на съединителя, обаче, става по-голямо. Дори периодичната злоупотреба с подобни спирания неизбежно води до повреда на ръчната скоростна кутия и скъпи ремонти. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Радо
    27.03.2021 10:12
    Благодаря за информацията ще внимавам като превключвам на задна скорост, ще изчаквам автомобила напълно да спрете и се успокои