14 неща, които трябва да имате във всеки багажник през зимата

 • 21.11.2023 10:10 /
 • 49028 /
 • 3
14 неща, които трябва да имате във всеки багажник през зимата

Само допреди няколко десетилетия автомобилът за повечето собственици беше чисто летен аксесоар – нещо като бейзболна шапка или тениска. Малко бяха хората, които искаха да запалят замръзналите двигатели или безпомощно да пълзят по леда. Всичко обаче се промени: появиха се зимни гуми, двигателите започнаха да стартират лесно при всякакви студове и почти всички зимни страхове изчезнаха.

Междувременно зимата си остава рисков сезон за шофиране. Ето защо всеки технически проблем на пътя, който не представлява голяма трудност през лятото, може да се превърне в сериозен проблем при тежки студове.

Затова е препоръчително, когато се сблъскате с проблеми на пътя в студовете, да сте и подходящо подготвени. Измислихме списък от неща, които трябва да носите със себе си: не дай Боже, ако нещо ви се случи.

Инструмент номер едно често е работещ смартфон, така че винаги трябва да имате зарядно устройство в колата си. Сега за останалото.

1. Зимна течност за миене на предното стъкло

 

Ако успеете да си купите на промоция зимна течност за чистачки с метанол, това е добре: тя ще бъде безопасно доставена на стъклото през дюзите във всякакви студове. Изопропиловите течности, продавани навсякъде, не правят това: вискозитетът им се увеличава значително при температури под нулата.

Между другото, ако навън не е много студено, опитайте се да не пълните казанчето с "позволената" течност от супермаркета за "минус 30", използвайте по-скромен вариант: да речем, за "минус 10". Концентрацията на изопропилов алкохол в такава течност е по-ниска и следователно миризмата от нея няма да бъде толкова остра. Но е по-добре да се търси метанол, изобщо не мирише.

2. Зимни чистачки на предното стъкло

Разликата между такива чистачки и обикновените чистачки е в защитната гумена обувка, предназначена да предотврати заледяването на четките и загубата на тяхната подвижност. Това решение не дава много забележимо предимство, така че много хора се ограничават до инсталирането на нови чистачки с обичайния дизайн.

Във всеки случай е грешка да започнете зимата със стари чистачки на предното стъкло, които са очукани от живота. Чистачките са консуматив и евтини.

3. Лопата

За селяните необходимостта от лопата не повдига никакви въпроси: къде можем да отидем без нея? И напомняме на жителите на града, че почистващата техника, която минава, ще ви струпа голяма купчина сняг, приличаща на заграждение, я  близо до колата ви - или в двора, или край тротоара. Ефектите от снеговалежите през нощта също са добре известни. А съседите, които разчистват пространството близо до колата си, не винаги гледат и чуждия интерес. Затова голямата лопата по дефиниция е по-удобна от малка, но пък войнишката лопата е по-добре от нищо.

4. Въже

Може да се нуждаете от въже за теглене веднъж в живота си и ще бъде много разочароващо, ако то вземе, че се скъса. Изберете въже с голям запас на здравината, например за лек автомобил - с деклариран товар от 6-8 тона. То ще ви помогне да извадите колата си от снежна преспи и ще ви помогне с тегленето.

В същото време е за предпочитане да се използва въже без метални куки, защото може случайно да се откъснат и да изпочупят всичко по пътя си. .

5. Подложки против буксуване

Тези, които смятат въпросните устройства за нещо крайно необходимо, грешат. Понякога е невъзможно да напуснете най-обикновен градски двор: под колелата има такъв лед, че дори зимните гуми не помагат. А при това тези пластмасови помощници няма да заемат много място в багажника, докато ще ви помогнат да се измъкнете от трудна ситуация.

6. Кабели за акумулатор 

Акумулаторт, който се изтощава през зимата, е често срещан проблем. Но ако някой любезен човек се съгласи да стартира двигателя ви от неговия акумулатор, тогава проблемът лесно ще бъде решен: всичко, от което се нуждаете, обаче са кабели. Колкото по-дебели са токовите проводници в тях, толкова по-добре – тествали сме ги повече от веднъж!

7. Препарат за отстраняване на влага

Практиката показва, че водата попада в резервоара от време на време. Това може да бъде улеснено от високата влажност на въздуха, хигроскопичността на някои бензинови компоненти, нискокачественото гориво на бензиностанцията, както и баналното безхаберие при зареждане на автомобила.

Във всички случаи водата може да причини проблеми на двигателя. Най-неприятното е, ако замръзне в студа, запушвайки горивната магистрала. Но дори и в течна форма, незапалимата вода, която е достигнала горивната камера, ще предизвика прекъсвания в работата на двигателя.

Ето защо, с цел превенция, има смисъл да се добавя продукт за отстраняване на влага в резервоара от време на време. Можете да направите това преди да паркирате за дълго време на топло място – например, преди да влезете в подземния паркинг под търговския център, ако ще ходите там за половин ден.

8. Фенерче

Как фенерчето се отнася към зимата? Много е просто: през зимата светлите часове са много по-малко. И ако трябва вечерта да търсите например паднал ключ, тогава ще бъде много по-трудно да го направите през януари, отколкото през юли. С фенерче ще ви бъде доста по-лесно да го намерите, като е по-добре светлината да не идва от смартфона. 

9. Четка

Тук вероятно няма нужда от коментари. Единствената препоръка тук е да се опитате да не купувате четка с телескопична дръжка, освен ако не е абсолютно необходимо. Твърдостта на такава структура е ниска и затова ще бъде трудно да се изчеткате снега от каросерията с лекота. 

10. Силиконови смазочни материали

Замръзнала ли е вратата? Багажникът не се отваря? За да се предотврати това, гумените уплътнения трябва да се третират от време на време със смазка, съдържаща силикон, от всякакъв вид.

11. WD

Продукти като WD-40 са толкова универсални, че могат да бъдат поставени в багажника само заради своето име. Смажете всеки механизъм, предотвратете замръзване, развийте ръждясал болт, премахнете досадното скърцане и дори забавете корозията или премахнете следите от битум.

Но не забравяйте, че не всички лекарства от този тип работят в студа - в нашия скорошен преглед само WD-40 и SN-40 се справиха с това.

12. Размразяване на стъкло

Когато нощният студ последва дъжд през деня, предното стъкло бързо се покрива с такава ледена кора, че дори механичното почистване не може да се справи.

В този случай стъкленият размразител ще бъде полезен: алкохолът допринася за топенето на леда. Все още ще трябва да стържете, но ще бъде по-бързо с размразяване, отколкото без него. И ако стъклото се обработва предварително с препарат против дъжд, ледът и снегът ще се стопят по-лесно.

13. Парцали

Избърсване на мръсни регистрационни номера, почистване на фарове, подпомагане на чистачките на предното стъкло – най-накрая, избърсване на мръсни ръце... В колата трябва да има много парцали: не можете да почиствате регистрационните номера и да подреждате нещата в кабината с една и съща стара кърпа.

Като цяло наличието на тези аксесоари не се обсъжда. И това трябва да са нормални парцали, например, изработени от микрофибър, а не парчета от някои стари ризи с неоткъснати копчета.

14. Грейка или яке 

Под яке имаме предвид всякакви топли дрехи, които няма да ви позволят да замръзнете в студа. Един прост пример: спукана гума на пътя и пориви на леден вятър. А ако изведнъж има проблем с двигателя, а цивилизацията е далеч, тогава ще бъдете доволни от всичко - яке, одеяло и т.н.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • aaaa
  21.11.2023 12:12
  И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -----> https://tyny.to/suex
 • Стоковед
  21.11.2023 18:24
  Относно зимната течност, да се търси с етанол. Метанола е силно отровен както знаете. прониква през кожата и при вдишване. При повечко пръскане на стъклото причинява сънливост, а при по голяма доза слепота и смърт.
 • Брей,това е българско!
  22.11.2023 6:48
  Ехеййй....Че то няма да остане място за бурканите, ракията и прасето!