Знаете ли кой е построил първия камион в света? СНИМКИ

 • 13.04.2021 9:40 /
 • 2607 /
 • 2
Знаете ли кой е построил първия камион в света? СНИМКИ

Кой е построил първия двигател с вътрешно горене? Кой е построил първия автомобил с този двигател? А кой е построил първия дизел? Повечето хоа не знаят отговорите на тези въпроси. Но замисляли ли сте се върху това, кой е построил първия камион? Mercedes-Benz твърди, че знае отговора. 

Готлиб Даймлер, пионер в света на двигателите с вътрешно горене и автомобилите, е създал първия в света камион още през далечната 1896 година. В основата му залягат предишни разработки на инженера, като колата е снабдена с 1,06-литров двуцилиндров двигател. 

Първият камион в света

Малкият камион, приличащ на каручка с двигател, е имал мощност от около 4 конски сили и е задвижвал задните си колела с помощта на ремък. Двигателят е бил поставен върху две винтови пружини, защото е бил много чувствителен към вибрации. 

Отчитайки твърдите колела на камиона, вибрациите по време на движение са били доста сериозни. 

Първият фейслифт на камиона 

В рулевия механизъ е била използвана верига, с помощта на която е бил задвижван предния мост заедно с листовите ресори. 

Шофьорът е седял отпред, а двигателят е бил отзад. Камионът е имал доста внушителен разход на гориво за малкия си обем на двигателя - около 6 литра на 100 километра, или както се е казвало тогава "0.4 килограма за всяка конска сила на час". 

Втория фейслифт на камиона

Само две години по-късно Даймлер заедно с Вилхелм Майбах построява модернизиран вариант на камиона, в който двигателят е преместен отпред. По-късно същата година камионът получава уникален дизайн и спира да изглежда като каруца. 

Второто поколение на първия в света камион.

Малко след това е била произведена още една версия - с двигател на предната ос. Обемът на мотора на новия камион е бил увеличен до 2.2 литра. Агрегатът също е получил система за запалване Bosch и нова охладителна система. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Охридски
  13.04.2021 18:12
  Не е верно първият камион е построен във Русия, Москва завод ''Краснъй путиловец''и е превозвал релси за пак първия влак тъй като до завода и обекта нямало релси.И даже Чапаев го е използвал когато коня е уморен......????
 • анджак
  13.04.2021 20:24
  Охридски, я пак прочети кога е произведен камиона на Даймлер. 1896 година.