Всеки мечтаеше за тях: Най-добрите автомобили в СССР

  • 28.05.2024 9:45 /
  • 3852 /
  • 0
Всеки мечтаеше за тях: Най-добрите автомобили в СССР

СССР не можеше да се похвали с разнообразие в автомобилната индустрия. Всички караха едни и същи коли, а купуването на ново превозно средство беше много важно събитие в живота.

Въпреки че повечето съветски автомобили не могат да се конкурират със западните колеги, гражданите на съюза все пак мечтаеха за тях. Представяме ви списък с тези превозни средства.

ЗАЗ-968

ЗАЗ-968 или "Запорожец" беше символ на достъпност и надеждност. Тази кола стана любима на съветските семейства поради ниската си цена, но за да я купите, все още трябваше да стоите на опашка в продължение на много месеци.

ZAZ-968 имаше V4 двигател с мощност само 40 конски сили, което не е много по съвременните стандарти. Вътре в колата имаше достатъчно място, за да се настанят няколко души.

Москвич-412

Москвич-412 се откроява със своята сила и комфорт, уникални за онези времена. Той е оборудван с двигател с мощност 72 конски сили и ръчна скоростна кутия.

Автомобилът е толкова популярен, че дори се използва в световни рали състезания, което му носи престиж.

ГАЗ-24 "Волга"

ГАЗ-24 "Волга" се счита за елитен автомобил поради техническите си характеристики и високата цена, недостижима за много граждани.

Моделът беше доста бърз, надежден и имаше мощен двигател с 95 конски сили. Високата цена се изплащаше поради отличните технически характеристики, така че ГАЗ-24 беше мечтата на много съветски автомобилисти.

ВАЗ-2121

VAZ-2121 е SUV, който беше много популярен сред жителите на селските райони поради добрата си способност за офроуд.

Той е просторен, има комфортен интериор, мощен 1.6-литров двигател и задвижване на всички колела.

АЗЛК-2141

АЗЛК-2141, известен още като "Москвич-2141", се открояваше с футуристичния си дизайн и стилен външен вид по това време.

За разлика от традиционните седани, този модел е истински хечбек, което бе новост за СССР.

Иж-2715

"Иж-2715", въпреки че е създаден на базата на "Москвич", се превърна в уникален автомобил поради своята товароносимост и надеждност.

Тази кола се използва главно за превоз на стоки, но стилният й дизайн и отличните технически характеристики я превръщат в мечта за много семейства.

ВАЗ-2106

ВАЗ-2106, един от най-мощните автомобили на своето време, е оборудван с двигател с мощност 80 конски сили, което му позволява да достигне значителна скорост.

Този автомобил остава в производство до 2005 г. и дори днес може да се види по пътищата. Въпреки възрастта си, той все още е популярен поради ниската си цена.

ГАЗ-13 "Чайка"

ГАЗ-13 "Чайка" е символ на лукс и мощ в Съветския съюз.

Тази кола, с мощен двигател от 195 конски сили, се използва главно от длъжностни лица и депутати. За обикновените граждани той беше почти недостижим, което само подчертаваше елитния му статут.

КОМЕНТИРАЙ