Уникално: За първи път в света показват пълна колекция на легендарната "Азбучна серия" на Ford (СНИМКИ)

  • 19.12.2018 9:00 /
  • 2016 /
  • 0
Уникално: За първи път в света показват пълна колекция на легендарната "Азбучна серия" на Ford (СНИМКИ)

Музеят на завода на Ford на Pickett Avenue в Детройт ще предложи на посетителите на автомобилното изложение в града (13-28 януари 2019 г.) уникална възможност да видят пълната и единствената в света колекция с първите модели на Ford.

Заедно с добре познатите модели Ford Model A и Ford Model T, в сградата на бившия завод на "Форд" ще бъдат представени и други автомобили от така наречената "Азбучна линия". 

Постоянната изложба на музея ще се допълва с автомобили от колекцията Лари Потърr - модели, означени като B, C, F, K, N, R и S. Всички, с изключение на Ford Model A, са проектирани и произвеждани в завода на Pickett Avenue и за първи път ще бъдат събрани в рамките на една експозиция. 

Най-редкият експонат в колекцията е Ford  Model от 1904 г. Четириместният автомобил има  двигател, разположен отпред, а негов собственик е бил самият Хенри Форд. В света има само 6 екземпляра от този модел.

Ford Model N е предшественикът на Ford Model Т, моделът, с който започва автомобилизацията на човечеството. Model N с монтиран отпред четирицилиндров двигател с мощност 15 к.с. се е продавал 10 пъти по-добре от луксозния модел Model K с шестцилиндров двигател.

Успехът на този модел накарал Хенри Форд да заложи на  надежден и лесен за поддръжка автомобил, който би бил достъпен за масовия потребител - това е легендарният Ford Model T.

Ford Model T.  е създаден директно в стените на завода на Pickett Avenue, който става втори дом на Хенри Форд. Специално за разработката на революционен модел на третия етаж на завода, е била съоръжена "секретна стая" - оградена площ от 80 квадратни метра, в която били  разположени стругове и бормашини, чертожни маси и дъска за скици и рисунки с тебешир. 

Днес тайна стая с цялото оборудване може да бъде видяна от всеки посетител на музея.Тук, в малка триетажна тухлена сграда, са били сглобени първите 12 000 екземпляра от Ford Model T от общо 15 000 000 по време на цялото производство на модела от 1908 до 1927 г. 

През 1910 г. производството е преместено в нов завод в Highland Park, предградие на Детройт, където Форд за първи път въвежда конвейерния монтаж на автомобили. Фабриката на Pickett Avenue през 1911 г. е продадена на Studebaker, която произвежда там автомобили от същата марка до 1933 г.

Музеят, който обикновено затворен в понеделник и вторник, ще бъде отворен всеки ден по време на автомобилното изложение в Детройт. "Азбучните модели" от колекцията на Лари Портър ще присъстват в експозицията на музея до 2022 г./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ