Уникално ВИДЕО от Томас Едисън показва автоизложението в Ню Йорк през 1900

  • 11.04.2020 10:20 /
  • 3711 /
  • 0
Уникално ВИДЕО от Томас Едисън показва автоизложението в Ню Йорк през 1900

Уникалните кадри от автомобилния парад са заснети от гениалния изобретател преди 120 години с помощта на една от неговите разработки - усъвършенствана видеокамера.

Както е известно, Международният автосалон в Ню Йорк (New York International Auto Show NYIAS) беше отложено тази година заради епидемията от COVID-19, а помещенията на изложбения център бяха предоставени за настаняване на временна болница. Автошоуто трябваше да започне вчера, 10 април. Представяме на вашето внимание ретроспективен репортаж от първото автоизложение в историята на САЩ.

В продължение на 120 години Автошоуто в Ню Йорк е място за водещи местни автомобилни производители и чуждестранни марки. В цялата история на събитието то е било отменяно само няколко пъти по много основателни причини: война, икономическа криза и сега глобална пандемия.

Първото автоизложение в Ню Йорк е проведено в "Медисън Скуеър Гардън" и е наречено Automobile Club Of America's First Annual Automobile Show. 69 компании са демонстрирали пред зрителите около 160 различни модела автомобили.

По това време обемът на пазара на нови автомобили в Съединените щати възлиза на 4200 бройки, като само 1000 от тях са бензинови, а останалите са електрически и парни. Входът за шоуто струвал 50 цента (около 15 долара на днешните цени), като около 48 хиляди души са посетили изложението в течение на седмица.

Уникални СНИМКИ доказват, че задръствания е имало още преди над 100 години

Автомобилите на подиумите струват от 280 до 4000 долара, като средната заплата в страната е 589 долара. Тоест, най-евтината кола струва около половината от средния годишен доход на американеца.

Повечето от тогавашните автомобилни производители са изчезнали завинаги, а днес дори имената им не говорят нищо на феновете на автомобилите. Чували ли сте нещо за Angus, Car de Luxe, Coyote Special, Norwalk Underslung, Pungs Finch? Малко вероятно. Други фирми пък са оставили по-видим отпечатък в историята, като Auburn или Pierce-Arrow.

Машина на времето: Ето как изработваха легендарното купе 190 SL в завода на Mercedes през 1958 (СНИМКИ)

Но е много по-важно, че първото автошоу в Ню Йорк е повратна точка за стремително нарастващата популярност на автомобилите с обичайния ДВГ. Така например компанията Olds Motor Works, която участва в автосалона, успява да продаде през следващата година още 425 автомобила Curved Dash Runabout с бензинови двигатели за $ 650 всеки. И четири години по-късно, когато производството на този модел е прекратено, компанията е продала почти 19 000 от тези машини - впечатляващ прогрес.

Един от посетителите на първото американско автошоу е изобретателят Томас Едисън. Той взел със себе си видеокамера, която той подобрил собственоръчно малко преди това. Уникалните кадри са запазени в Библиотеката на Конгреса на САЩ. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ