Уникално ВИДЕО от 1979 година показва Лада Нива по испански

  • 29.11.2021 9:02 /
  • 2469 /
  • 1
Уникално ВИДЕО от 1979 година показва Лада Нива по испански

Днес името Нива е известно по целия свят, но през март 1979 година този модел тепърва е започвал да се продава на международните пазари. Тогава автомобилът е привличал вниманието към себе си със своята новаторска концепция - трябва да припомним, че до Нивата, която слиза за първи път от поточната линия през 1977 година, всъдеходите са били проектирани по изцяло други канони. 

Интернет ресурсът Lada Niva Documentary публикува репортаж за Нивата от Испания. 

Източникът твърди, че репортажът за първи път е излязъл през пролетта на 1979 година - той е бил показан в ефира на съветска телевизия. Но пълната версия с превод на испански не е била публикувана до сега. 

Клипът разказва за испанския дилър Spain Ibinauto S.A. Lada, като показва ВАЗ по улиците на Мадрид. В онзи момент за испанците е била достъпна цялата моделна гама на ВАЗ, но именно върху Нивата е бил поставен акцент и е разбираемо защо: ако класическите модели не са предизвиквали сериозно възхищение - колите на "родителя" ФИАТ са били добре познати, то Нивата е бил изцяло нов автомобил. 

И още един момент: репортажът е излъчен в ефира през март 1979 година - само два и половина месеца по-рано две спортни Ниви, подготвени от частни френски екипажи, за първи път успешно финишират в най-трудното състезание Дакар-1979. Тоест, това е било времето, в което за съветския всъдеход започнали да говорят из целия свят. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Охридски
    29.11.2021 17:33
    Повечето ''читатели'' не са били родени и не помнят такъв Звяр да ''ходи'' по хубавите ни пътища,и даже и сега не могат да го видят........????