Уникално! Немец превърна Запорожец в яростна спортна кола (СНИМКИ)

  • 02.11.2018 10:20 /
  • 15904 /
  • 1
Уникално! Немец превърна Запорожец в яростна спортна кола (СНИМКИ)

Необичайната състезателна кола, базирана на ЗАЗ 968М, е наречена Sappo-Lada и е построена през 70-те години на миналия век от немския състезател Волфганг Кютер.

Запорожецът на Кютер е оборудван с 1.6-литров двигател “ВАЗ”, който се намира в пределите на междуосието точно зад шофьорската седалка. Мощността му е 155 к.с., което, заедно с лекия 600 кг корпус и 5-степенната скоростна кутия, позволява на Sappo-Lada да покаже добри резултати в състезанията за класически автомобили, в които все още участва.

Волфганг Кютер е живял в Източна Германия, с която СССР поддържа близки отношения. Жителите на страната не можели да имат Porsche или BMW, така че местните състезатели използвали наличните автомобили.

Така се появил състезателният Sappo (чете се "Запо" - съкращение от Запорожец). Според собственика, колата е реставрирана и наскоро някои от частите са били заменени с нови. /auto.blitz.bg

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Глупости
    02.11.2018 11:54
    Нула аеродинамичност и с тоя спойлер отпред, който ще оказва невероятно съпротивление при движението, си е пълна скръб...