Уникалната история на легендарния модел Ford Model T, от който са продадени 15 млн. коли ВИДЕО

 • 03.06.2023 12:50 /
 • 1388 /
 • 2
Уникалната история на легендарния модел Ford Model T, от който са продадени 15 млн. коли ВИДЕО

На 25 май 1927 г., в САЩ е сглобен последният екземпляр от легендарния Ford Model T. Той е известен с това, че десетилетия наред остава най-популярният лек автомобил, произвеждан на планетата.

От 1908 г. до спирането на производството са произведени повече от 15 милиона такива коли. Но това не е всичко - Ford T е първият автомобил в света, сглобяван на поточна линия.

Идеята за създаването на тази кола идва на Хенри Форд след търговския провал на два доста по-големи и скъпи модела: Ford B и Ford K. И той решава, че е необходимо да се произведе напълно различна кола, предназначена за масовия купувач - много проста, евтина и в същото време надеждна, пише auto-press.

Противно на общоприетото мнение, самият Хенри Форд не е участвал в работата по този автомобил. Той се занимава с нещо друго - стратегията за развитие на компанията. Главният дизайнер Чайлд Харолд Уилс и инженерът Джоузеф Галамб са работили директно върху модела.

Колата става такава, каквато е замислена. Тежи малко - 570 кг, в зависимост от тялото. В същото време има здрава рамка, изработена от висококачествена ванадиева стомана и също голям просвет.

Всичко това й позволи да работи успешно по черни пътища в Америка. И още едно предимство: увеличеният ресурс на двигателя с 20 конски сили, тъй като имаше ниско съотношение на компресия.

Най-старият автомобил в света премина успешно технически преглед СНИМКИ

Е, ако някой друг възел се счупи, той лесно е можел да бъде заменен с нов. Между другото, това често се оказва по-евтино от ремонта на стария, а разковничето е в ценовата политика на Ford. Трябва специално да се подчертае, че новите автомобили Ford T също са много евтини. И в същото време цената им намалява с времето.

И така, през 1908 г. колата струва най-малко 825 долара, после става 360 долара, а през 1925 г. само 290. Тази сума е изкарвана средно от работник само за един месец.

Следователно търсенето на автомобили Ford T расте като на мая и съответно производството се разширява. Ако през 1909 г. са произведени 17 771 автомобила, то през 1913 г. - 202 667 бр.

През 1916 г. производството надхвърля половин милион - 501 462 единици, а 1923 г. е наистина рекордна година - 1 817 891 автомобила. Ето защо не е изненадващо, че благодарение на Model T Хенри Форд стана един от най-богатите хора в САЩ.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • пешо
  03.06.2023 16:09
  Една камара митове сетъркалят около Форд.Нито е първият автомобил на конвейр произвеждан нито е първия евтин автомобил който е Олдсмобил.Гениалното му прозрение че се печели от продукция за бедни щото ясно че са по-вече.Вдига заплатите на работниците си само да могат да си купят Форда му.
 • Христо Гарвалов
  03.06.2023 19:43
  Вдига заплатите на рботниците си,за да могат да си купят Форда му....Известно е,че се е грижил за работниците си,но прозрението му е,да печели от масовоста на пройзводството,а не от цената.